Primăria Capitalei va supune aprobării Consiliului General al Bucureștiului, pe 24 august, o nouă soluție prin care încearcă rezolvarea crizei acute în care se află sistemul de termoficare care asigură căldura și apa caldă pentru milioane de bucureșteni, potrivit experților Frames. Planul autorităților ridică însă multe semne de întrebare, de la posibilitatea de a fi perceput ca un ajutor de stat la o posibilă respingere a acestuia de către creditorii implicați în relația RADET-ELCEN, variante care ar putea duce la falimentul ambelor societăți.
Primăria Capitalei propune consilierilor majorarea cu 1,26 miliarde de lei, la 1,56 miliarde de lei, a capitalului social al companiei municipale Energetica SA, cea care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET, prin viitoarea fuziune a ELCEN (producătorul de agent termic) cu RADET (distribuitorul de apă caldă și căldură).
În esență, primăria vrea ca din banii alocați să achite o parte din datorii și să deblocheze astfel situația în care se află fuziunea celor două companii ELCEN și RADET, ambele în insolvență.
Primăria ar urma să cumpere o parte din creanțele deținute de creditori împotriva ELCEN, în valoare de 1,07 mld.lei (principalii beneficiari fiind ANAF, băncile și salariații), și stocurile necesare funcționării activității.
Potrivit analiștilor de la Frames, soluția ridică semne de întrebare din două principale motive – în primul rând nu ia în calcul creanțele deținute de furnizorii de gaze, energie electrică și alți creditori, iar pe de alta poate fi percepută ca un ajutor de stat.
Din documentele atașate proiectului reiese că Primăria vrea să rezolve în primul rând problema cu ANAF, căreia îi propune o plată eșalonată a datoriei. Nu avem încă poziția Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili în privința acestei soluții. Rămâne de văzut ce răspuns vor da, mai cu seamă că măsura poate fi privită ca un ajutor de stat’’, afirmă experții.
Cert este că Primăria Capitalei știe de această situație ipotetică și afirmă, într-o explicație amplă oferită pe mai multe pagini, că varianta de finanțare propusă nu poate fi percepută ca un ajutor de stat pentru că ar respecta legislația în vigoare, în sensul că nu ar influența mediul concurențial.
Al doilea semn de întrebare, potrivit celor de la Frames, este legat de aprobarea de către creditori a acestei soluții.
Romgaz, Electrica și Distrigaz-ul, de exemplu, nu apar în această variantă, cu toate că au de recuperat sume semnificative de la ELCEN. Oricare dintre acești creditori poate respinge soluția și astfel varianta Municipalității devine inutilă. În plus, planul propus de muncipalitate necesită parcurgerea unor pași legali care, în cea mai fericită situație, ar însemna 6 luni de demersuri. Aprobarea planului de către ANAF, realizarea cesiunii de creanță de la ANAF către Energetica, aprobarea de către Adunarea Creditorilor și licitația pentru vânzarea activelor sunt principalii pași care trebuie urmați și care cer timp și implică birocrație”, au mai spus analiștii.
În planul inițial, anterior noii variante propuse, Consiliul General urma să își asume în totalitate creanța pe care ELCEN o deține împotriva RADET, în valoare de 1,095 miliarde lei, iar Primăria Capitalei să o achite în termen de 3 ani. Planul de reorganizare viza, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 mil. lei la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane lei.
Ce spune primăria?
Primăria își pune mari speranțe în succesul soluției propuse în următoarea ședință a Consiliului General.
Planul constă în transferul de activitate și active către Compania Municipală Energetică, societate înființată de Primăria Municipiului București care va avea ca obiectiv revitalizarea sistemului de termoficare din Capitală.Această companie municipală va prelua și va opera activele ELCEN creându-se astfel premisele pentru continuarea procedurilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și de finanțări rambursabile bancare acordate de instituții financiare internaționale (BEI, BERD, BM, etc). (…) Concret, realizarea acestui proiect va asigura continuitatea și calitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică cu consecințe directe asupra reducerii prețului de producție a energiei termice și a celui de transport și distribuție, ceea ce va genera un impact pozitiv la nivel local, atât din punct de vedere economic, cât și social”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.
Noua companie municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanțări nerambursabile pentru investiții în vederea alinierii capacităților de producție la obligațiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023.
Valoarea investițiilor este estimată la 513 mil. euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.
Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN: Este nevoie de o soluție rapida
Aprobarea planului de reorganizare al ELCEN, inclusiv plata celor aprox. 2 miliarde de lei, este condiția esențială pentru ca fuziunea cu RADET să fie realizată și noua societate muncipală Energetica SA să poată să treacă la lucrările absolut esențiale pentru pregătirea sezonului rece.
Consiliul General trebuie să găsească o soluție pentru a acoperi creanțele aflate la masa credală a Elcen. Indiferent care va fi aceasta, ea va fi supusă aprobării creditorilor, iar aceștia vor lua o decizie. Cert este că planul de reorganizare al ELCEN este susținut de toate părțile implicate”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener la Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.
Soluția de reorganizare agreată de acționarii societății, Ministerul Energiei și SNGN ROMGAZ SA, vizează, în esență, ca transferul de active și activități, după plata de către Muncipalitate a sumelor aferente, să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an.
ELCEN ȘI și RADET, sub spectrul falimentului
ELCEN, compania care administrează centralele de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, a intrat în insolvență după ce RADET, firma care asigură transportul şi furnizarea căldurii și apei calde în Capitală, nu i-a mai plătit facturile.
RADET n-a mai plătit serviciile furnizare de ELCEN, a intrat în insolvență, iar ELCEN a ajuns în aceeași situație, pentru că n-a mai putut plăti facturile către furnizorii de gaze și alte utilități, bănci și stat. Un lucru este sigur, că RADET se află într-o situație critică din punct de vedere financiar, așa cum chiar regia afirmă, și continuă să acumuleze pierderi și datorii”, au mai spus analiști.
Regia Autonoma de Distributie a Energie Termice (RADET) a solicitat, de altfel, Primăriei Capitalei ca în următoarea ședință de consiliu să îi acorde subvenții de peste 80 de milioane de lei, în condițiile în care pierderile de agent termic au ajuns la 28,61%, echivalentul a peste 1,5 milioane de Gcal.
RADET afirmă că consumul de energie termică al clienților este în continuă scădere și că sunt necesare investitii majore pentru înlocuirea conductelor vechi și refacerea izolației cu materiale mai performante, racordarea de noi clienți la sistemul de termoficare sau redimensionarea conductelor, precum și identificarea zonelor din sistem care au devenit ineficiente economic în urma debranșărilor.
Timpul trece repede și ne apropiem de sezonul rece. Fără ca RADET să poată trece la reparații, furnizarea agentului termic pentru la iarnă va fi sub semnul întrebării, mai cu seamă dacă planul de reorganizare al ELCEN nu va fi aprobat în forma agreată de creditori și se va ajunge la faliment”, au mai spus analiștii de la Frames.
În 2017, RADET a raportat 7.596 de incidente și avarii produse in instalații, mii de bucureșteni rămânând fără apă caldă și căldură.