Eforturile localizate nu vor fi suficiente pentru a salva Marea Barieră de Corali – studiu

Încercările localizate de a reduce poluarea recifelor de corali nu îi va salva fără un efort mondial de reducere a încălzirii globale, este rezultatul unui studiu realizat de Universitatea din Oregon, care a studiat factorii care duc la distrugerea acestora.

Habitatele oceanelor sunt din ce în ce mai stresate din cauza poluării provenite de la oameni și din cauza încălzirii globale.

Recifii de corali se găsesc în mai puţin de 1% din oceane, dar găzduiesc aproape un sfert din toate speciile marine cunoscute. De asemenea, recifele ajută la reglarea nivelurilor de dioxid de carbon ale mării și reprezintă un teren de vânătoare crucial pe care oamenii de știință îl folosesc în căutarea de noi medicamente.

Coralii sunt alcătuiţi dintr-o compoziție complexă de dinoflageliți, ciuperci, bacterii și arhaide care împreună formează microbiomele coralilor. Schimbările din compoziția microbiomului sunt legate de schimbările în sănătatea coralului.

„Am supus coralii la trei factori de stres: temperaturi crescute, îmbogățirea nutrienților – adică poluare – și cicatrizări manuale”, a spus Maher. „Am zguduit coralii cu clești, care aveau rolul de a simula muşcătura peștelui”.

Oamenii de știință au studiat apoi modul în care acești factori de stres pot interacționa pentru a afecta negativ microbiomul coralului și, astfel, sănătatea acestuia.

„Am constatat că, prin orice formă de stres, cantitatea de bacterii prietenoase scade în corali și crește cantitatea de bacterii neprietenoase”, a spus Maher. „Coralii stresați au avut microbiomi mai instabili, ceea ce poate conduce la mai multe boli si moartea coralilor”.

Cercetătorii au fost surprinși să afle că o pereche de factori de stres diferiți declanșați pe corali în același timp nu a dus în mod necesar la dublarea stresului – de fapt, uneori a existat un efect mai redus de la doi factori decât unul. Dar toți cei trei factori de stres care joacă împreună păreau să se combine între ei.

Simularea mușcăturilor de pește s-a dovedit un factor de stres semnificativ pentru mediu, dar „temperatura ridicată păre a fi cea mai nocivă”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri