Eficiența energetică devine o prioritate pentru arhitecți

Preocupările legate de schimbările climatice, creșterea costurilor energiei și obiectivul Uniunii Europene de a atinge, până în 2050, neutralitatea climatică, impun găsirea unor soluții noi și mai bune care să contribuie la construirea clădirilor mai eficiente și din punct de vedere energetic. Eficiența energetică a caselor a devenit o prioritate majoră pentru arhitecți care găsesc în tehnologie un aliat tot mai important. Practic, multe din casele existente vor trebui renovate pentru a le face mai viabile și mai eficiente din punct de vedere energetic.

”Tehnologia se dezvoltă accelerat și susține prin soluții atingerea acestor obiective. De la proiectare la construire, modul de lucru se schimbă și integrează noile metode și tehnologii precum: proiectare cu soft care generează macheta digitală a clădirii de tip BIM (Building Information Modeling), vizualizare cu ajutorul VR (Virtual Reality), AR (Augumented Reality), printare 3D, inclusiv pentru mobilier și case, utilizarea roboților și AI-ului pentru gestionarea volumului mare de informații”, declară Elena Ștefănescu, arhitect, cofondator Studio ae, birou de arhitectură și design.

Noile construcții au avantajul de a fi proiectate respectând criteriile eficienței energetice și beneficiază deja de ajutorul tehnologiei. Așadar vorbim de timp mai scurt pentru proiectare și execuție, costuri optimizate, o mai mare acuratețe a proiectelor și limitarea erorilor de proiectare și execuție, adaugă ea.

Tehnologia în arhitectură este prezentă în diferite forme. Schimbările vin din mai multe direcții:

  1. Tehnologii care contribuie la eficiența energetică și la dezvoltarea soluțiilor de calcul, materiale și sisteme de instalații cu performanță crescută (panouri fotovoltaice, panouri solare, pompe de căldură, sisteme de ventilație, etc).
  2. Tehnologii care îmbunătățesc procesul de proiectare, vizualizare, organizarea informațiilor unui proiect care stă la baza execuției

Pentru casele eficiente energetic, se folosesc metode de calcul stabilite prin metodologii reglementate de legislație, normative, standarde naționale și internaționale. Standardul nZEB este obligatoriu conform legislației, dar standardul de case pasive este voluntar. Este dezvoltat de Institutul de Case Pasive din Germania și este chiar mai exigent și mai performant ca rezultate în comparație cu nZEB.

După ce au fost dezvoltate teoretic, principiile practice ale casei pasive au fost validate în practică de-a lungul mai multor ani. S-a urmărit comportarea efectivă și în timp a construcțiilor realizate după aceste principii, utilizate și locuite de proprietarii lor.

Programele de proiectare precum REVIT, PHPP, metodologia calculul coeficientului global G, metodologia nZEB oferă foarte mulți parametri pe care îi putem urmări pentru a determina, cu o marjă destul de precisă, care va fi consumul viitoarei case. Pentru eficiența energetică se iau în calcul mai mulți parametri precum: zona climatică, destinația clădirii, orientarea, coeficienții de transfer termic ai fiecărui material folosit în construcții, temperatura de confort termic interior, temperatura exterioară, formarea punctului de rouă, etc.

”Ne concentrăm pe zonele cu un consum mare de energie și cu pierderi mari. Prin urmare, este necesară îndeplinirea cumulată a celor cei trei factori principali: performanțele anvelopantei clădirii, ale tâmplăriilor exterioare și a sistemului de încălzire”, mai spune Elena Ștefănescu.

În ceea ce privește materialele de construcții certificate, termoizolarea, integrarea panourilor solare sau fotovoltaice, a pompelor de căldură și a altor surse de energie regenerabilă precum turbinele eoliene, după caz, precum și utilizarea materialelor recuperate sunt utilizate tot mai frecvent.

Furnizorii și producătorii de materiale de construcții propun materiale noi, certificate. De exemplu, tabla fălțuită cu strat inclus de celule fotovoltaice care îmbină eficient atât partea de tehnologie, cât și cea estetică, noi sisteme și concepte de instalații cu un randament foarte bun. Proiectele optimizează consumul de energie prin funcții precum izolarea eficientă, geamurile triplu vitraj și sistemele integrate de încălzire și răcire.

”Realitatea Virtuală ne oferă posibilitatea de a valida soluția de arhitectură și de a “experimenta” imaginea viitoarei case, clădiri înainte să o locuim. Putem să ne dăm seama dacă dimensiunea spațiilor pe care le-am propus este pe măsura așteptărilor și dacă din punct de vedere estetic casa este sau nu așa cum am visat”, mai spune ea.

Echipa Studio ae folosește tehnologia VR pentru a susține ritmul alert al procesului de proiectare, de decizii și în același timp pentru ca beneficiarii să aibă certitudinea alegerilor potrivite pentru ei, a înțelegerii în ansablu a proiectului. Totul pentru a oferi un proiect reușit, personalizat cerințelor clientului.

Compania corelează experiența în realitatea virtuală cu soluțiile de eficiență energetică, pe care le numește „dimensiuni” suplimentare:

– orientarea față de punctele cardinale și lumina naturală;
– grosimile pereților;
– dimensiunile și orientarea ferestrelor;
– sistemele de umbrire.

”Toate aceste „dimensiuni” relevă calitatea viitorului spațiu pe care îl vom locui și putem vedea practic ce înseamnă orientarea față de punctele cardinale. Putem vizualiza astfel cum este lumina dimineții în bucătărie, cum se vede apusul soarelui din living sau cum este la prânz la umbra pergolei”, precizează Elena Ștefănescu.

Biroul de arhitectură și design Studio ae acoperă toată gama de servicii de proiectare de la faza de evaluare & consultanță, autorizare, la cea de asistență pe parcursul execuției până la finalizarea șantierului. Portofoliul Studio ae cumulează peste 100 de proiecte finalizate pentru mari companii: eMag, Freshful, Soletanche Bachy, Cora, Geberit, Mega Image, Husqvarna, Gusturi Românești, StarGift, etc.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri