Analiza datelor realizată de satelitul Copernicus Sentinel-5P relevă o scădere semnificativă a poluării aerului în Italia, vizibilă în special în nordul Italiei, unde se observă în mod normal valorile ridicate ale emisiilor de dioxid de azot (NO2). Acesta este un efect al blocajului național pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, scrie www.severe-weather.eu.
Animația de mai jos arată fluctuația emisiilor de dioxid de azot în Europa de la 1 ianuarie 2020 până la 11 martie 2020, folosind o medie în mișcare de 10 zile.
Se poate observa o scădere destul de semnificativă a emisiilor de dioxid de azot, în special pe Valea Po din nordul Italiei. Emisiile depind într-adevăr și de modelul meteorologic și de acoperirea cu nori. Dar, schimbarea este destul de evidentă în această regiune, care a fost prima zonă care a suferit efectele răspândirii virusului. Prin urmare, regiunea a fost prima din Italia afectată de cele mai puternice restricții privind transportului și activitate industrială.
Precursorul Sentinel-5 – cunoscut și sub numele de Sentinel-5P – este prima misiune Copernic dedicată monitorizării atmosferei noastre. Satelitul are la bord instrumentul Tropomi care cartografiază o multitudine de gaze urme, cum ar fi dioxidul de azot, ozonul, formaldehida, dioxidul de sulf, metanul, monoxidul de carbon și aerosolii – toate acestea afectând aerul pe care îl respirăm și, prin urmare, sănătatea noastră și clima.
O altă hartă de compară concentrațiile de la sfârșitul lunii februarie (24) față de începutul lunii martie (8). Este vizibilă o schimbare uriașă.
Programul Copernicus, lansat de Uniunea Europeană cu sprijinul Agenției Spațiale Europene, are ca scop adunarea de informații despre Pământ, din spațiu și de la sol. Toate datele observate de sateliți sunt disponibile pe internet și pot fi accesate de către oricine. Programul oferă informații vitale pentru oamenii de știință care studiază schimbările climatice.
Dioxidul de azot face parte dintr-un grup de poluanți atmosferici gazoși generat de arderea combustibililor fosili, în special din sistemele de încălzire, motoarele vehiculelor, arderea industrială și centralele electrice. Prin urmare, nu este surprinzător că ne confruntăm cu o scădere a acestor emisii după blocarea și suspendarea multor activități comerciale din nordul Italiei. NO2 este cunoscut pentru efectul negativ asupra plămânilor și asupra celor care au probleme respiratorii, agravându-le afecţiunile.
Un rezultat similar a avut loc în China în timpul focarului COVID-19. Concentrațiile de NO2 au înregistrat o scădere semnificativă, rămânând la nivelurile minime din ultimii 15 ani. Ca și Italia, China a avut restricții puternice pentru a limita răspândirea virusului. Harta indică concentrațiile de NO2 pentru 1-20 ianuarie față de 10-25 februarie.