Efectele schimbărilor climatice ar putea face păianjenii mai agresivi

O schimbare dramatică a climei va avea o mulțime de efecte secundare negative pe care oamenii de știință nu le-au prevăzut. Unul dintre ele este o modificare a comportamentului păianjenilor care pot deveni mai agresivi, potrivit unui nou studiu.

Un climat încălzit poate sau nu să crească frecvența furtunilor tropicale, dar probabil le va face mai intense. Oamenii de știință prognozează, de asemenea, o creștere a ceea ce se numesc evenimente meteorologice „lebede neagră”, denumite astfel pentru că nu au precedent în ferocitatea lor.

Creşterea în număr şi intensitate a evenimentelor meteo extreme ar putea duce la o selecţie naturală în urma căreia păianjenii mai agresivi vor avea şanse mai mari să îşi transmită genele mai departe.

„Este extrem de important să înțelegem impactul asupra mediului al acestor evenimente meteorologice asupra evoluției și selecției naturale. Odată cu creșterea nivelului mării, incidența furtunilor tropicale va crește. Acum, mai mult decât oricând, trebuie să ne confruntăm cu impactul ecologic și evolutiv al acestor furtuni pentru animale”, a spus biologul evoluționist Jonathan Pruitt, de la Universitatea McMaster.

Cercetătorii spun că această dovadă se poate găsi la un arahnid numit Anelosimus studiosus. Acesta trăiește în America de Nord și de Sud, zone care sunt afectate de cicloni tropicali între mai și noiembrie, și care vin din Oceanul Atlantic.

De obicei, acești păianjeni trăiesc în colonii care se află în proximitatea unor suprafeţe acvatice. Coloniile pot adăposti câteva sute de femele.

Ce este interesant la această specie este faptul că manifestă două tipuri de comportamente. Primul este descris de către experţii ca fiind „social” şi presupune faptul că unii indivizi ai acestei specii aleg să trăiască paşnic în comunităţi.

Cel de al doilea fenotip, cel „antisocial”, creează păianjeni care sunt mult mai agresivi. Atunci când cel de al doilea fenotip este mai bine reprezentat, nivelul general de agresivitate al coloniei tinde să crească.  Iar această agresiune este ereditară.

Păianjenii mai agresivi răspund mai repede atât la prădători, cât și la pradă – dar au și mai multe șanse să atace propria specie și să canibalizeze propriile ouă și masculii.

„Agresivitatea coloniei în A. studiosus este transmisă în generațiile viitoare ale coloniei de la părinte la fiică și este un factor determinant major al supraviețuirii și fecundității păianjenilor în manierele specifice habitatului și sitului. Mai pe larg, agresivitatea în păianjeni este corelată cu resursele de habitat, care, de asemenea, fluctuează ca răspuns la ciclonii tropicali”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Studiul citat a fost publicat în jurnalul de specialitate Nature.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri