In efortul sustinut al economie chineze, din ultimile decade, de a perfoma in orice conditii, precum si concesiile facute investitorilor, administratiile de la Beijing au ignorant repercursiunile pe care acesta le are asupra mediului inconjurator si implicit asupra celui mai de pret bun pe care aceasta tara il are de oferit – mana de lucru ieftina.
In cadrul unui raport realizat pentru planul cincinal de curatare a mediul inconjurator, ministerul chinez al mediului a recunoscut ca poluarea masiva a dus la aparitia „satelor de cancerosi”.
(…) in ultimii ani, poluarea cu produse chimice extrem de toxice si periculoase a cauzat numeroase dezastre ecologice, printre care dezafectarea unor surse de apa potabila, si au dus la aparatitia unor probleme grave de sanatate cu implicatii sociale – satele de cancerosi”, se arata in textul raportului, citat de news.discovery.com.
Desi pentru multa lume acest pas nu este un motiv de bucurie, pentru unii reprezinta o etapa importanta, deoarece multa vreme oficialitatile chineze au evitat sa discute despre aceasta problema, in ciuda presiunii activistilor de mediu.
„Eu cred ca acest lucru arata o evolutie pozitiva”, spune Ma Jun, unul dintre cei mai importanti ecologisti chinezi, citat de Telegraph.
Inainte a existat intotdeauna tendinta de a acoperi problemele. Daca se continua aceasta practica, atunci toate probleme legate de poluarea aerului, apei, solului, apelor freatice vor avea impact asupra sanatatii pe o perioada de timp mult mai mare. Mult mai mare. Recunoasterea existentei problemelor este chiar primul pas si conditia prealabila pentru a incepe cu adevarat rezolvarea lor „, a spus Ma Jun.
Desi raportul nu insista foarte mult pe definirea termenilor (sat de cancerosi – n.r.), ecologistii au aratat ca orasele din apropierea fabricilor au rate mai mari de cancer. De-a lungul tarii, una din patru persoane mor din cauza cancerului. Rata mortalitatii in China, din cauza cancerului, a urcat 80% in ultimii 30 de ani.
In 2009, reporterul de investigatie, Deng Fei, cu ajutorul polulatiei, a demarat cartografierea „satelor de cancerosi”.