Aciditatea tot mai pronuntata a oceanelor, cauzata de schimbarile climatice, pune in pericol toate vietuitoarele marine si ar putea dura mii de ani pana cand efecte sale vor putea fi ameliorate, anunta un numar de universitati de stiinta, citate de Reuters.
Reprezentantii a 70 de universitati din toata lumea au lansat un apel la reuniunea liderilor de guvern de la Bonn, ce se desfasoara intre 1 si 12 iunie, cerand actiuni mai ferme pentru salvarea oceanelor.
“Pentru a evita daune substantiale asupra ecosistemelor oceanelor este necesara reducerea drastica si rapida a emisiilor de dioxid de carbon cu cel putin 50 de procente (sub nivelul din 1990) pana in 2050, si cu mult mai mult dupa aceea”, se arata in declaratia comuna emisa de academiile nationale de stiinta.
Cantitatea tot mai mare de dioxid de carbon din atmosfera este absorbita de oceane, facand ca animalelor sa le fie mai greu sa isi formeze partile corpului destinate protectiei. Astfel, coralii si crustaceele intampina dificultati in formarea scheletului sau a structurii osoase.
80% din Arctic va ajunge pana in 2060 la un nivel de aciditate ce devine coroziv pentru scoici, vietuitoarele fiind vitale pentru lantul trofic al oceanelor. Recifii de corali se dizolva in apa acida, afectand speciile de pesti ce depind de ei pentru supravietuire.
Un consiliu academic format din universitati din Australia, Marea Britanie, Franta, Japonia, Statele Unite, inclusiv Albania si Zimbabwe, a avertizat ca schimbarile din compozitia chimica a oceanelor nu vor putea fi ameliorate decat intr-un interval de cateva mii de ani.
In cazul in care nivelul dioxidului de carbon din atmosfera se va mentine la fel pana in 2050, oceanele vor ajunge la un record de aciditate pentru ultimele zeci de milioane de ani. In aceste conditii, siguranta hranei va fi afectata, iar economiile locale vor avea de suferit.
Foto: Reuters