Efectele căldurii asupra sănătății și cum poți evita problemele

Încălzirea climatică face ca termometrele să indice temperaturi extreme în multe dintre zonele Pământului, însă nu disconfortul termic e cel mai supărător efect, ci problemele de sănătate pe care le creează valurile de căldură. Vezi ce poți să faci ca să eviți aceste complicații.

Efectele încălzirii globale asupra sănătății și cum poți evita problemele

În fiecare an, numai în Statele Unite mor din cauza căldurii și a umidității în medie 1.300 de persoane, iar numărul este în creștere de la an la an. Insolația cauzată de expunerea la temperaturile ridicate poate fi mortală, iar valurile de căldură pot crea complicații în cazul persoanelor suferinde de boli de inimă, plămâni sau rinichi.

Atunci când este cald, organismul transpiră pentru a se răcori, însă atunci când temperatura interioară crește mai repede decât poate corpul să răcească, pot apărea leziuni la nivelul creierului și al organelor.

Insolația este una dintre cele mai grave manifestări la expunerea la căldură. Printre simptome se numără temperatura ridicată a corpului, uscarea pielii (fără transpirații), puls mărit, durere puternică de cap, amețeală, greață, confuzie și pierderea cunoștinței. Dacă observați aceste semne sau unele dintre ele la o persoană, duceți-o la umbră, aplicați-i comprese reci și sunați la 112.

Epuizarea termică este mai puțin gravă decât insolația și poate fi recunoscută după transpirațiile abundente, albirea feței, slăbiciune, amețeală, oboseală, leșin și greață.

Crampele cauzate de căldură sunt un tip de dureri ale mușchilor cu transpirații abundente în timpul efortului fizic.

Arsurile de soare îngreunează efortul pe care trebuie să îl depună organismul pentru a păstra o temperatură interioară optimă.

Erupțiile cutanate cauzate de căldură arată ca niște mici coșuri sau bubițe, care vor dispărea dacă persoana va sta în locuri răcoroase și uscate.

Căldura are efecte și asupra psihicului, iar persoanele care se confruntă cu boli mintale pot fi deosebit de sensibile la efectele fizice ale expunerii la căldură, cum ar fi epuizarea termică sau insolația. Cei care iau anumite medicamente, cum ar fi cele anti-depresive, sunt deosebit de vulnerabili la efectele căldurii extreme, iar temperaturile ridicate pot agrava problemele existente ale sănătății mintale.

Reducerea efectelor căldurii extreme

Efectele încălzirii globale asupra sănătății și cum poți evita problemele

Bolile și chiar decesele cauzate de căldura extremă pot fi evitate dacă temperaturile mari sunt luate în serios. Cel mai simplu sfat vine din partea Centrului de Control și Prevenție a Bolilor din Statele Unite: „Stai la umbră, hidratează-te și informează-te”.

Alte sfaturi utile în zilele cu căldură extremă:

  • Pentru a menține temperatura optimă a organismului, poartă haine lejere, deschise la culoare, folosește aerul condiționat, stai la umbră și evită activitățile fizice în cele mai călduroase părți ale zilei.
  • Folosește ochelari de soare, cremă de protecție solară și pălării.
  • Nu lăsa copiii sau animalele în mașină, nici măcar cu geamul puțin deschis.
  • Consumă alimente ușoare și evită mâncărurile grele și fierbinți care ridică temperatura corpului. Bea multe lichide fără zahăr și fără alcool, care îți pot reface dozele necesare de minerale și săruri.
  • Dacă urmezi vreun tratament, întreabă medicul despre contraindicațiile privind expunerea la soare.
  • Verifică-ți vecinii mai în vârstă despre care știi că au probleme de sănătate dacă sunt în regulă.
  • Dacă locuiești în oraș, mergi cât de des posibil în spații verzi, acolo unde căldura este mai redusă față de centrul localității, unde e numai ciment.
  • Cei care muncesc afară, în aer liber, trebuie să ia pauze regulate la umbră, să consume lichide și să fie atenți la orice simptome de insolație sau epuizare termică.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri