Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova a pus in practica, timp de doi ani, proiectul de twinning intitulat „Implementarea si aplicarea acquis-ului de mediu, cu accent de IPPC”, mai exact prevenirea si controlul integrat al poluarii. Rezultatele planului au fost prezentate ieri, in cadrul unei conferinte de presa.
In proiect s-au inscris, ca state partenere, Germania, Cehia si Romania, prin Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova. Obiectivul este de a oferi asistenta agentiilor judetene pentru protectia mediului si garda de mediu in realizarea sarcinilor zilnice si a activitatilor specifice pentru prevenirea si controlul integrat al poluarii, pentru a intari capacitatile si abilitatile administrative, de monitorizare si realizare a procesului de implementare a acquis-ului de mediu, la nivel regional si local.
La ora bilantului
Proiectul se desfasoara in intervalul 4 noiembrie 2005 – 3 noiembrie 2007. Ca lideri la acesta ii amintim pe Franz Ellermann, de la Ministerul Mediului din Germania, Veronica Safrankova, de la Ministerul Mediului din Cehia, si Monica Mateescu, din Romania. Rezidentul planului de la Craiova este Jurgen Friebertshaeuser, iar omologul rezidentului ARPM Craiova este Florea Emilia. In perioada de implementare a proiectului s-au desfasurat intalniri de lucru, cu tematica stabilita de parteneriatul romano-germano-ceh, dupa un proces de evaluare a necesitatilor institutiilor vizate.
Printre activitatile zilnice la care face referire proiectul au intrat in discutii legislatia orizontala, managementul deseurilor, calitatea aerului, autorizarea integrata, protectia naturii, substantele chimice periculoase, planificare mediu si instrumentele structurale.
Puncte din proiect
Selectand o mica parte din topica abordata, putem aminti: evaluarea de impact, evaluarea strategica de mediu, sistemul de colectare date si realizarea planului regional de gestionare a deseurilor, monitorizarea calitatii aerului, procesarea, managementul, validarea si raportarea datelor de monitorizare, diseminarea informatiei catre public, imbunatatirea calitatii autorizatiilor integrate, reteaua de arii protejate, principiile planificarii de mediu si managementul proiectoarelor.
Au fost realizate, totodata, manuale si ghiduri pentru punerea in aplicare a unor proceduri europene in domeniul protectiei mediului, ce reprezinta importante instrumente de sprijin pentru autoritatile de protectie a mediului din Romania.
Suntem codasii codasilor in ceea ce priveste spatiile verzi. Suntem zero la nivel national, desi avem organizatii nonguvernamentale la nivel de oras, care se implica prin tot felul de activitati pe care putini le-ar face! Monica Mateescu
Poluatorii, luati la ochi
„Monitorizarea instalatiilor cu posibil impact asupra mediului inconjurator este obligatorie, datorita faptului ca ARPM Craiova are in sarcina autorizarea, in sensul functionarii in siguranta pentru protectia mediului, atat a centralelor termice, cat si combinatului chimic si a depozitului ecologic de la Mofleni, dar si a incineratorului de deseuri. Aceasta supraveghere se face anual, cu raportare la Bruxelles”, a declarat Monica Mateescu, directoarea ARPM Craiova.
Pentru mai multe informatii viziteaza Editie Speciala