Zona dintre piciorul Podului lui Traian si Cetatea Severinului, zona cea mai bogata in vestigii istorice din tara, e invadata de balarii, mormane de moloz si tone de gunoaie. Si curtea Muzeului Regiunilor Portile de Fier Severin pare a fi fara stapan. De pe laturile de rasarit si apus a disparut gardul, iar spre nord s-au deschis cateva porti, prin care localnicii isi arunca gunoaiele pe ruine.
La ruinele cetatii-oras, ce ajunsese una dintre cele mai mari urbe ale Imperiului Roman si care se intindea pe o suprafata de peste 60 de hectare, nu s-a mai intervenit pentru conservarea lor din 1972. Castrul, baile romane si piciorul Podului lui Traian se degradeaza pe zi ce trece. De pe soclul crucii inaltate in zona termelor romane, simbol al crestinismului, au disparut tencuiala si cateva parti componente.
Lapidarium din sticla, doar un vis
In urma cu cateva decenii, reputatul arheolog Misu Davidescu propunea drept solutie pentru salvarea acestor vestigii construirea unui lapidarium din sticla. Din pacate, nu s-a intreprins nimic in acest sens. Mai mult, in 1982, vechea cale ferata a fost mutata cu sase metri mai sus, din pricina constructiei barajului de la Ostrovu Mare si formarea lacului de acumulare. Astfel, au avut de suferit piciorul podului, termele si latura de sud a castrului roman. Totusi, aspectul dezolant si mizeria din zona nu par a-i alunga pe severinenii bogati care isi inalta vile chiar pe ruinele romane de pe malul Dunarii.