Oamenii de stiinta americani au anuntat ca dezvolta un material care poate fi utilizat pentru a crea o multime de obiecte folositoare, de la ecrane de telefoane pana la veste anti-glont.
Este vorba de nanoceluloza, care poate fi produsa de „bacteria otetului”, Acetobacter xylinum, iar procesul necesita doar apa, soare si timp. In plus, este si ieftin, scrie Daily Mail.
Doctorul R. Malcolm Brown, profesor de biologie la Universitatea din Texas, Statele Unite, a calificat crearea materialului ca un pas major pentru cercetarea in domeniul bilogiei vegetale.
Desi se stia ca in mediu de cultura „bacteria otetului” secreta nanoceluloza, extragerea substantei la scara larga necesita pana acum niveluri ridicate de zahar, substante nutritive si cisterne de fermentare.
In schimb, metoda lui Brown este mult mai eficienta si mai ecologica, necesitand doar lumina soarelui, apa si alge. Prin modificarea genetica a „bacteriei de otet”, echipa de cercetatori a creat un fel de mini-fabrici organice, care ar putea fi capabile sa formeze nanoceluloza fara interventii umane, la o scala industriala, conform The Verge
Citeste mai mult pe Ziare.com.