Ecoturismul in Delta, incurajat de ecologisti

Dezvoltarea ecoturismului in siturile Ramsar din Romania, printre care se afla si Delta Dunarii, reprezinta o preocupare proritara pentru Ministerul Mediului si Padurilor (MMP), a spus Corneliu Mugurel Cozmanciuc, secretar de stat in MMP, in cadrul conferintei Ramsar, ce a avut ca tema dezvoltarea turismului in zonele umede.

Intentia autoritatilor de mediu este salutata de iubitorii Deltei Dunarii, care sustin ca ecoturismul reprezinta singura varianta prin care Delta mai poate fi protejata.

“Pentru Romania, dezvoltarea ecoturismului in cadrul zonelor umede este o prioritate, iar un exemplu in acest sens il reprezinta Delta Dunarii. Siturile Ramsar de pe teritoriul Romaniei trebuie sa fie in centrul atentiei noastre, iar Ministerul Mediului si Padurilor, alaturi de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, se va asigura ca acest lucru se va realiza”, a subliniat Cozmanciuc.

Turismul "verde", varianta prin care Delta poate fi salvata”

Intentia celor 2 ministere este salutata de iubitorii Deltei Dunarii, care sustin ca ecoturismul reprezinta singura varianta prin care Delta mai poate fi salvata.

“Este unica varianta prin care Delta poate fi salvata. Incurajam aceasta initiativa a celor 2 ministere si speram ca va fi cat de curand pusa in practica. Delta are o mutime de oferte turistice, printre care si pescuitul sportiv, iar un turism controlat poate ajuta la protejarea acestei zone umede”, a declarat, pentru Green Report, Dan Barbulescu, director executiv, Salvati Dunarea si Delta.

Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a subliniat, la randul sau, ca “interconexiunea dintre turism si zonele umede ar trebui sa fie un subiect de maxima importanta pentru toti factorii implicati”.

“Pentru Delta Dunarii, exista deja un plan de ecoturism, realizat la nivel local, in cadrul caruia este luat in calcul, cu precadere, impactul pe care aceasta forma de turism o poate avea asupra naturii. Turistii sunt atrasi de forme de turism verde, de oferte exotice, iar in interconexiunea dintre ei si natura, protejarea Deltei Dunarii  joaca un rol important”, a explicat, pentru Green Report, Cristian Barhalescu.

4 noi situri romanesti, incluse pe lista Ramsar

Romania are declarate ca zone umede de importanta internationala, incluse pe lista Ramsar, Delta Dunarii Insula Mica a Brailei Lunca Muresului Lacul Techirghiol Complexul piscicol Dumbravita, Parcul Natural Portile de Fier, Parcul Natural Comana si Tinovul Poiana Stampei .

Pe langa acestea, in cadrul Conventiei Ramsar de la Bucuresti au fost propuse si aprobate alte 4 noi zone umede de importanta internationala, si anume Lacul Bistret, Confluenta Olt-Dunare, Lacul Iezer (Calarasi) si Balta Suhaia.

Conferinta, desfasurata in cadrul celei de-a 11-a reuniuni a Conferintei Partilor Contractante la Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala (COP11 Ramsar) din perioada 6-13 iulie 2013, de la Bucuresti, a vizat promovarea unui turism responsabil si analiza impactului direct si indirect al turismului asupra siturilor Ramsar si a altor zone umede.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri