Asociatia Ecosophia a luat nastere in urma cu sapte ani, din dorinta unui grup de prieteni de a schimba ceva, uniti de o pasiune comuna: protejarea ariilor naturale din Romania. Printre cei 11 fondatori de numara actorii Claudiu Istodor si Diana Dimian, precum si Florea Trifoi, inginer silvic si specialist in arii protejate.
Text de Loredana Pana
Ecosophia, in cifre
In cei sapte ani de activitate, 160 de scoli din toata tara au aderat la programul asociatiei „Impreuna pentru Natura” si au infiintat in cadrul lor cluburi. 18 scoli au primit materiale de constructie pentru renovarea cladirilor. Asociatia a colectat aproximativ 11 tone de gunoi din parcurile naturale si nationale. A realizat 378 de momente artistice avand ca subiect traditiile si obiceiurile romanesti si a organizat activitati la care au participat 210 localitati din Romania. In 2009, 2.000 de copii din 170 de scoli din Bucuresti au desenat cu creta, de Ziua Mediului, un arbore de 7.560 metri patrati, in Piata Constitutiei, pentru a milita impotriva defrisarilor.
Cea mai mare realizare
„Cel mai important proiect pe care l-am realizat este concursul international de educatie eco-civica «Impreuna pentru natura », datorita caruia am reusit sa schimbam mentalitatea multor oameni, in special a celor care locuiesc in perimetrul sau apropierea parcurilor nationale”, spune Diana Dimian, membru al asociatiei Ecosophia. Concursul pune la incercare cunostintele copiilor cu varste intre 8 si 14 ani, iar castigatorul primeste o excursie intr-un parc natural din Europa. „Din pacate, prea putini dintre noi stiu ca Romania se afla pe locul 1 in Europa ca importanta a diversitatii biologice, a ecosistemelor naturale. Cu alte cuvinte, in Romania se afla ultimele ecosisteme 100% naturale de pe continent, ultimul refugiu pentru majoritatea speciilor aflate pe cale de disparitie. Daca aceste ecosisteme vor disparea, tot continentul va fi condamnat la desertificare si foamete. Iar noi nu apreciem ce avem si taiem in prostie padurile, nu repectam legislatia de mediu, poluam apele. De ce argumente mai avem nevoie ca sa ne dam seama ce risipim?”, se intreaba actrita.
„Impreuna pentru natura” este cel mai vechi proiect desfasurat de asociatie, pe care membrii spera sa-l implementeze si in alte tari din UE prin intermendiul parteneriatelor pe care le-au incheiat cu administratiile altor parcuri din Europa.