Oamenii de stiinta au descoperit un ecosistem antic sub un ghetar din Antarctica, ce a supravietuit milioane de ani prin transformarea sulfului si a compusilor de fier, anunta agentia Xinhua.
Ecosistemul traieste fara lumina sau oxigen intr-un bazin cu apa sarata, blocat sub ghetarul Taylor din estul Antarcticii, afirma John Priscu, coautor al studiului si profesor la Montana State University. Bacteriile care traiesc aici sunt rezistente la frig, in conditiile in care temperaturile scad pana la 10 grade cu minus in zona. Din cauza concentratiei mari de sare, de trei sau patru ori mai mare decat cea a oceanelor, apa nu ingheata.
Descoperirea este cu atat mai spectaculoasa cu cat oamenii de stiinta au aratat ca bacteriile transforma elemente de baza ce se gasesc pe Pamant in substante nutritive. Din acest motiv, ecosistemul ar putea explica felul in care viata poate exista si pe alte planete si poate servi drept model pentru modul in care poate exista viata chiar si sub gheata.
Cercetatorii au descoperit aceste bacterii in timp ce studiau o zona rosiatica de gheata din regiunea Blood Falls, colorata in acest fel de un bazin de apa bogat in fier. Cel mai comun tip de microorganism gasit este Thiomicrospira arctica.
Jill Mikucki, profesor la Harvard University si cercetator in cadrul proiectului, a explicat ca ecosistemul descoperit ar putea oferi detalii despre organismele ce au supravietuit in perioada in care calote mari de gheata acopereau Pamantul. Astfel, ecosistemul ar putea fi un model pentru geochimia si biochimia de acum milioane de ani.
Descoperirea va fi publicata in viitorul numar al revistei americane Science.
Foto: Flickr