Sfaturi pentru economisirea apei în gospodărie

Lipsa apei va fi una dintre cele mai mari provocări a acestui secol, pe măsură ce globul se încălzește, populația crește și rezervele de apă scad. România trece prin cea mai gravă secetă din ultimii 50 ani, iar prognozele arată că asemenea situații vor deveni din ce în ce mai dese. Deși rezervele noastre de apă nu au încă de suferit, experții recomandă luarea unor măsuri individuale pentru economisirea apei. Iată ce poți face pentru a consuma mai puțină apă în gospodărie:

Nu lăsa apa să curgă în gol. Când te speli pe dinți sau pe mâini, oprește apa până te clătești. Când speli vase, nu lăsa apa să curgă în timp ce le pui la loc. Dacă îți place să bei apă rece, ține o carafă în frigider pentru a nu irosi apa în timp ce aștepți temperatura dorită. Folosește mașinile de spălat vase sau rufe doar când sunt complet încărcate.

Folosește mai puțină apă. Fă băi mai rar, iar atunci când o faci, nu umple cada prea mult. Încearcă să faci dușuri mai scurte. Nu umple ceainicul sau oala cu mai multă apă decât știi că vei avea nevoie. Când gătești, folosește apa în exces care îți rămâne de la fiertul legumelor sau pastelor pentru a uda plantele.

În grădină, evită plantele care necesită prea multă apă, cum ar fi gazonul. Folosește o stropitoare manuală în loc de furtun sau aspersor, sau reglează-ți stropitorile astfel încât să consume cât mai puțină apă și să ude doar zonele necesare. Udă grădina dimineaţa sau seara când temperaturile sunt mai scăzute, vei minimiza astfel evaporarea. Plantează toamna, când vremea este mai rece şi plouă mai mult. Poți folosi un butoi pentru a colecta apa de ploaie și apoi să o folosești la udatul grădinii.

Alege electrocasnice care salvează apă. Evită frigiderele, aparatele de aer condiţionat şi maşinile de gheaţă răcite cu sisteme de apă ineficiente, alege-le în schimb pe cele care folosesc aerul pentru răcire. Poți găsi capete de duș care economisesc apa, precum și toalete cu rezervoare de apă economice.

Monitorizează factura la apă pentru a vedea dacă există un consum excesiv care ar putea indica eventuale scurgeri. Dacă există scurgeri în gospodărie, asigură-te că vor fi reparate imediat. Dacă nu ai deja, instalează-ți un apometru.

somproduct.ro

Pe lângă măsurile pe care le poți lua în propria gospodărie, ține cont că apa este o resursă folosită în producția a numeroase lucruri, de la haine până la electronice. Poți alege să cumperi haine de la second hand sau să îți cumperi mai rar articole noi de îmbrăcăminte. Evită să risipești hrana și încearcă să consumi mai puține produse animale (în special vită), acestea necesită mult mai multă apă decât creșterea legumelor sau a grânelor. Îți poți calcula consumul aproximativ de apă aici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri