Economii de 22 de miliarde de dolari din taxarea emisiilor de carbon

Un grup de specialiști britanici au estimat că încasările guvernelor din certificatele de carbon vor crește în 2015 cu 46%, raportat la suma colectată în 2014. Deși în ultimul timp au existat numeroase presiuni pentru stabilirea unui preț unic al certificatelor de carbon,  responsabilul cu schimbările climatice din cadrul ONU a anunțat recent ONU nu îl va impune.

10_29_carbon

Guvernele din întreaga lume vor încasa în anul 2015 aproximativ 22 de miliarde de dolari de la companiile care au depășit limitele impuse de state privind emisiile de dioxid de carbon. Estimarea aparține grupului londonez Climate Markets and Investment Association.

Conform unui raport publicat recent de acest grup, în 2014, s-au colectat 15 miliarde de dolari din taxele pe emisiile de carbon. Prin urmare, specialiștii britanici anticipează o creștere de 46% pentru anul 2015. Aproape trei sferturi din sumă va fi colectată pe teritoriul Europei.

Aici, există o schemă de tranzacționare a emisiilor, iar unele țări din UE au impus un preț standard al certificatelor de carbon. Dacă în 2014, prețul mediu al acestor certificate în Uniunea Europeană a fost de 6,17 euro pe tona de dioxid de carbon, în 2015 a ajuns la 7,57 euro.

În contextul viitorului summit ONU pe tema schimbărilor climatice, numeroși lideri de state și companii au făcut presiuni pentru adoptarea unui preț global standard al acestor certificate. Cu toate acestea, responsabilul cu schimbările climatice din cadrul ONU, Christiana Figurers, a anunțat marți că cel mai probabil nu se va ajunge la stabilirea unui preț unic.

Cum funcționează tranzacționarea pe piața de carbon

În 1997, țările industrializate și-au asumat obiectivul de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, prin semnarea Protocolului de la Kyoto.

Intrat în vigoare în 2005, protocolul a obligat guvernele țărilor din ONU să impună companiilor un nivel maxim de emisii. Pentru ca acesta să poată fi depășit, companiile sunt nevoite să achizitioneze certificate de carbon de pe piata obligatorie. Aceste certificate sunt acordate de state pentru proiecte verzi prin care se reduc emisiile, precum cele de împădurire, de producție de energii regenerabile sau de captare și stocare a dioxidului de carbon.

Momentan, stabilirea prețului pentru certificatele de carbon e la latitudinea fiecărui stat ONU.

 

Citește și:

Merkel și Hollande fac presiuni pentru stabilirea unui preț global pentru carbon

Raport CDP: companiile își pun singure un preț pe emisiile de carbon

Unde se stochează cea mai mare cantitate de carbon

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins un nou record în martie 2015

Guvernele trebuie să-și tripleze cheltuielile pentru tehnologiile cu emisii scăzute de dioxid de carbon

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri