Potrivit unui nou studiu al Fondul Finlandez de Inovare Sitra și al Fundației Europene pentru Climă, o economie circulară îmbunătățită poate juca un rol vital în atingerea obiectivelor Acordului privind clima de la Paris. Studiul arată modul în care modelele circulare de afaceri, refolosirea materialelor și o mai mare eficiență a materilor prime pentru produse reprezintă cheia construirii unei economii industriale competitive în Europa, cu emisii zero.
Economia circulară funcționează prin extinderea duratei de viață a unui produs printr-un design și service îmbunătățit și prin relocarea deșeurilor de la sfârșitul lanțului de aprovizionare la început acestuia- în fapt, prin utilizarea mai eficientă a resurselor prin folosirea lor în mod repetat și nu numai o singură dată.
Studiul a constatat că trecerea la utilizarea circulară, în special a oțelului, a materialelor plastice, a aluminiului și a cimentului, poate fi esențială pentru reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră și că o economie mai circulară în UE ar putea reduce emisiile industriale cu mai mult de jumătate până în 2050.
„Acest studiu arată cu exactitate că, pentru a respecta angajamentele asumate în cadrul acordului de la Paris, viitoarea economie a UE trebuie să includă modele de afaceri circulare, o recirculare mai mare a materialelor și produse mai eficiente din punct de vedere material”, a declarat Martin Porter, coordonator al Fundației Europene pentru Climă.
Potrivit Fundației Sitra, se estimează că în 2018 industria va reprezenta 24% din emisiile globale de CO2, care s-au ridicat la 37 miliarde de tone în 2017. Bugetul de carbon pentru a limita încălzirea globală sub 2 grade Celsius a fost estimat la 800 miliarde de tone până la sfârșitul anului în acest secol.
Studiul identifică o gamă largă de oportunități în care zonele din oțel, plastic, aluminiu și ciment ar putea reduce emisiile industriale ale UE cu 56% (300 milioane tone) anual până în 2050, mai mult de jumătate din ceea ce este necesar pentru a atinge emisiile zero.
„Pentru a face acest lucru, integrat în strategia sa de mijlocul secolului, UE ar trebui să dezvolte o strategie de inovare industrială pentru a susține economia circulară și digitalizarea și zero emisii până în 2050, ca obiectiv al acesteia”, a spus Martin Porter.
Uniunea Europeană dorește să dezvolte o economie durabilă, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, eficientă din punct de vedere al resurselor și competitivă, prin trecerea la o economie mai circulară. Comisia Europeană pregătește în prezent o strategie privind schimbările climatice de la jumătatea secolului, actualizând obiectivele sale din 2011, pentru a o face în conformitate cu noile obiective ale Acordului de la Paris. Acest studiu evidențiază importanța abordării emisiilor industriale ale UE în realizarea acestei strategii.
„Adoptarea de noi modele de afaceri circulare pe baza reutilizării materialelor și a eficienței îmbunătățite nu poate aduce decât avantaje și va oferi companiilor europene un avantaj competitiv. În paralel, aceasta va conduce la reduceri semnificative ale emisiilor, contribuind la obiectivele noastre ambițioase privind politica în domeniul climei și la îmbunătățirea calității vieții în Europa. În mod clar, strategia câștigătoare”, spune Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea forței de muncă, creștere, investiții și competitivitate.
Până în prezent, accentul pus pe reducerea emisiilor industriale s-a concentrat, în principal, pe decarbonizarea proceselor intensive din punct de vedere energetic prin creșterea nivelului de energie regenerabilă și a eficienței energetice. Acest lucru nu este suficient. Dezvoltarea circularității materialelor deja existente ar putea reduce semnificativ emisiile din industria grea, se afirmă în raport.
Economia circulară, pe agenda reuniunilor experților ONU privind Schimbările Climatice din acest an
Economia circulară a reprezentat un subiect al discuțiilor la Conferința ONU privind schimbările climatice de la Bonn din luna mai, în cadrul căreia au avut loc reuniuni ale experților, care au vizat identificarea activităților care au un potențial ridicat de reducere a emisiilor pentru a stimula acțiunile climatice înainte de 2020.
Conducerea și organizarea organizată de Secretariatul UNFCCC, Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială și Consiliul pentru Afaceri Mondiale pentru Dezvoltare Durabilă, au discutat despre politicile și soluțiile tehnologice disponibile în prezent, precum și despre abordările inovatoare privind risipa de energie și soluțiile de redesenare a lanțurilor de aprovizionare.
Fondul Finlandez de Inovare Sitra este o fundație publică independentă care operează sub directa supraveghere a Parlamentului finlandez. În 2017, Fondul a fost evaluat la 771 milioane de euro.
Citește și: Este România pregătită pentru economia circulară?