Ecologizarea Lacul Tineretului – reclamațiile de pe media sociale

După aproximativ 25 de ani, decolmatarea lacului din parcul Tineretului, sector 4, București s-a realizat în prag de alegeri – un posibil semn că variabila de mediu începe să crească în valoare electorală. Pe rețelele sociale, se aud voci nemulțumite de cu merge – și cum nu merge treaba. 

Lacul Tineretului a intrat în proces de curățare în prima săptămână a lunii august. Administrația Lacuri, Parcuri, și Agrement București (ALPAB) spune că excavatoarele au îndepărtat deșeuri din albia lacului care afectează biodiversitatea.

Faptul că lucrările ecologice sunt esențiale pentru îmbunătățirea ecosistemului parcului și pentru creșterea calității vieții în oraș nu este știința rachetelor.

Reclamațiile viitorilor alegători interesați
Subiectul decolmatării lacului Tineretului a fost dezbătut pe rețelele sociale decătre oameni care locuiesc în zonă sau care folosesc parcul.

La mai bine de două săptămâni de când a început acțiunea de igienizare a lacului, cei care frecventează parcul susțin fie că malurile sunt pline de gunoi rămas în urma utilajelor, fie că mașinile folosite de administrație sunt prea grele pentru aleile proaspăt reparate ale parcului, sau că rădăcinile copacilor aflați pe malul lacului au fost smulse, iar malurile par profund afectate de operațiune.

 

„Marea decolmatare! Rădăcinile copacilor rupte, în continuare multă mizerie rămasă pe mal. Sper să nu rămână așa după ce termină lucrările. Și mai sper să se ocupe de tot lacul, inclusiv <<La actori>> și să redea acea insulă publicului.” – utilizator de Fb.

Adriana T: Ieri (duminică, 25 august n.red.) am mers pe la 20:30 la o plimbare pe malul lacului și era foarte murdar, nu curăță nimeni.”

Marius P: „Măcar de îl decolmatau înainte să repare aleile, sau foloseau o mașină mai ușoară pentru a căra resturile..”

Foto: Sesizare autorități colmatare lac Tineretului, aprilie 2024, Acțiunea Comunitară Tineretului
Foto: Sesizare autorități colmatare lac Tineretului, aprilie 2024, Acțiunea Comunitară Tineretului

Pe grupul comunității de locuitori din vecinătatea parcului Tineretului – „Acțiunea Comunitară Tineretului” a fost comunicat în aprilie (an curent) de către o doamnă, utilizator de Facebook, faptul că a sesizat autoritățile cu privire la colmatarea lacului Tineretului în zona podurilor mici.

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) i-a răspuns acesteia destul de repede și a transmis că au fost făcute alocările bugetare necesare unor operațiuni de decolmatare.

Nu știm dacă autoritățile au fost inspirate de sesizarea mai sus menționată , sau chiar aveau în plan o acțiune în acest sens, având în vedere lipsa uneia în ultimii 25 de ani, dar vestea bună este că la câteva luni distanță s-au pornit pe curățenie.

Totodată, există și posibilitatea să fi sesizat oportunitatea, căci ce poate fi mai bun pentru PR-ul electoral decât faptul că sunt receptivi la problemele cetățeanului.

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan e declarat, într-o postare pe rețelele sociale, că au repornit curenţii subacvatici datorită operațiunii de decolmatare, că apa nu mai bălteşte, că ar circula şi s-ar oxigena.

Pentru ca Lacul Tineretului să rămână curat, este necesar, pe lângă decolmatare, să conştientizăm cu toţii importanţa protejării mediului înconjurător”, îndeamnă la responsabilizare socială Nicușor.

Reprezentanții autorităților publice cer oamenilor să devină parteneri în protejarea mediului, să arunce gunoiul în locurile special amenajate și nu în lac, să se implice în acțiuni de voluntariat care au ca scop igienizarea și să își educe semenii în a fi mai responsabili față de natură și mediu.

Conform Legii nr. 211/2011 care reglementează măsurile pentru protecția mediului și a sănătății populației prin prevenirea sau reducerea efectelor determinate de generarea și gestionarea deșeurilor, persoanele fizice care aruncă gunoi la întâmplare și nu respectă normele legislative riscă amenzi între 3.000 de lei și 6.000 de lei.

Potrivit aceleași legi, persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 20.000 de lei și 40.000 de lei.

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) ne-a comunicat că lucrările de igienizare ale lacului Tineretului sunt în curs de desfășurare și că malurile vor fi amenajate la sfârșitul operațiunii. Revenim cu detalii.

Context
Deșeurile debarasate în lac nu au ca efect numai poluarea apei, dar contribuie la apariția unui fenomen care se numește eutrofizare. Acesta reprezintă îmbogățirea apelor, cu precădere a celor stătătoare, cu nutrienți ca fosforul și compușii de azot, aspect care duce la la o creștere accelerată a algelor și plantelor acvatice perturbând echilibrul ecosistemului și afectând calitatea apei.

Consecințele eutrofizării

  • Impact negativ asupra pisciculturii: mortalitatea piscicolă, proliferarea speciilor nedorite;
  • Afectarea recreațională: opacitatea apei crescută, risc de boli/îmbolnăvire;
  • Scăderea calității apei: modificări de culoare, gust, miros, scăderea oxigenului, creșterea concentrației de substanțe nocive;
  • Corodarea infrastructurii: conducte, filtre.

Autoritățile transmit că au fost găsite pe fundul lacului mai multe tipuri de deșeuri periculoase pentru mediul înconjurător. Printre acestea: cauciucuri, plastic, mobilier, cutii de vopseluri, alte deșeuri nebiodegradabile și chiar o trotinetă electrică. Acestea mai spun că stratul de depuneri este unul considerabil.

De ce nu s-a facut nimic timp de două decenii și jumătate?
Green Report a stat de vorbă cu directorul executiv al Asociației Parcul Natural Văcărești, Dan Bărbulescu care a speculat despre lipsa decolmatărilor lacurilor urbane în ultimii 25 de ani și consecințe.

Nu știu de ce nu s-au făcut decolmatări în ultimii ani. Speculez: managementul prost, dezinteres față de managementul apei din marile parcuri bucureștene.

Decolmatare înseamnă reconectarea apelor de suprafață cu cele de sub pământ din pânza freatică.

Decolmatare înseamnă curățirea lacului, extragerea deșeurilor, a mâlurilor contaminate cu metale grele sau cu alte deșeuri periculoase (vorbim de mediul urban, destul de contaminat); înseamnă împrospătarea apei și asigurarea unui mediu mai curat pentru toate organismele care trăiesc în apa sau sunt dependente de aceasta.

Nu în ultimul rând, peisajul este împrospătat. Astfel că pentru parcul Tineretului, aceasta acțiune este foarte utilă.

În consecință, lipsa acestor servicii a însemnat tocmai inversul: calitate proastă a apei, poluare, organisme contaminate, mediu înconjurător afectat. Cred că este nevoie de astfel de intervenții în toate parcurile capitalei – Herăstrău – cel mai mai mare lac dintr-un parc bucureștean, Carol, IOR, etc. și Parcul Natural Văcărești.

Ca să putem avea o natură sănătoasă în oraș, trebuie să luăm în calcul toate mediile acesteia, iar apa este printre cele mai importante.

Am cerut Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București – ALPAB să ne răspundă unor chestiuni pe care le dorim clarificate cu privire la acțiunea de decolmatare. Nu avem un răspuns până la acest moment.

#igienizare #lacuri #environment #protectiamediului #gunoi #maluri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri