Asociatiile de protectia mediului s-au aratat ingrijorate ca noua reglementare propusa pentru acest domeniu, care elimina obligativitatea ca persoanele care fac evaluari de impact asupra mediului sa fie atestate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), ar putea incuraja abuzurile, informeaza Realitatea TV.
Largirea categoriei de persoane care pot face evaluari privind impactul unui proiect asupra mediului in vederea obtinerii autorizatiei de mediu, precum si responsabilizarea doar a titularului de proiect vor deschide calea unor abuzuri majore.
Drept urmare, mediul, ariile protejate sau habitatele vor avea de suferit, au spus, joi, cei mai multi dintre reprezentantii asociatiilor de protectie a mediului prezenti la dezbaterea publica, organizata de minister, referitoare la proiectul de ordonanta de urgenta care ar urma sa legifereze domeniul mediului.
In noul act normativ se propune ca orice persoana fizica sau juridica sa poata intocmi evaluari de impact asupra mediului, reprezentantii MMDD motivand ca au decis aceasta dupa ce ministerul a primit o notificare de la Comisia Europeana (CE).
Reprezentatii CE atrageau atentia ca Romania nu transpune in mod corect acquis-ul comunitar in ce priveste directiva privind impactul asupra mediului. CE s-a autosesizat pornind de la faptul ca, in prezent, Ministerul Mediului este institutia care avizeaza si certifica expertii de mediu.
Reprezentantii asociatiilor de protectia mediului au cerut ca in ordonanta de urgenta sa fie introdus un paragraf referitor la necesitatea infiintarii unei organizatii profesionale (asemenea Colegiului Medicilor, Baroului, Ordinului arhitectilor etc.) care sa autorizeze, in urma unor examene, persoanele competente si avizate in probleme de mediu.
Astfel, ar putea fi preintampinata distrugerea unor zone, care in prezent sunt arii protejate, ca urmare a unor interese imobiliare, asa cum s-a intamplat, de exemplu, cu padurile Corbeanca, Cernica si Baneasa. O alta sesizare din partea Bruxelles-ului facea referire la modalitatea de transpunere in legislatia romaneasca a directivei privind habitatele.