Ecologia, a treia revolutie industriala

Desi numerosi lideri nationali si-au exprimat si manifestat scepticismul cu privire la eficacitatea unui program de reducere a emisiilor de CO2, cum este protocolul de la Kyoto, directorul executiv al Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP), Achim Steiner, se straduieste sa popularizeze ideea ca grija pentru mediu va determina un boom tehnologic care ar putea ajunge la nivelul unei revolutii industriale.

Expresia a prins la public, astfel ca personalitati politice marcante precum prim-ministrul italian Romano Prodi sau consilierul cancelarului german Angela Merkel, Hans Joachim Schellnhuber.

Conceptul celei de-a treia revolutii industriale este dezvoltarea atat a tehnologiilor cu emisii de carbon scazute sau chiar reduse la zero, cat si a tehnologiilor cu un consum mic de combustibil. Teoretic, a treia revolutie industriala ar combate pricipalul argument adus impotriva programelor de reducere a emisiilor de carbon : pierderile economice. Revolutia industriala se presupune ca ar creea numeroase locuri de munca in domeniul tehnologiei si ar duce la o dezvoltare economica importanta. Achim Steiner raspunde celor care au indoieli cu privire la functionarea acestei teorii, cu un singru cuvant : Germania.

Contribuabilii germani par multumiti sa plateasca pentru dezvoltarea unor tehnologii verzi la nivel national. Este concluzia unui material publicat de WBCSD citand site-ul globeandmail.com.

Un studiu al companiei de consultanta Roland Berger Strategy Consultants, acorda creditul pentru cele mai multe oportunitati de angajare, domeniului tehnologiilor eco.

"Pana in 2020, acest sector va genera mai multe locuri de munca decat domeniul ingineriei meanice sau industria automobilelor." a declarat Torsten Henzelmann partner Roland Berger.

In prezent, in Germania, aproximativ 250.000 de persoane sunt angajate in domenii legate de ecologie> de la productia eco-automobilelor (cu biocombustibil sau electrice) pana la energie eoliana si care eficiente energetic. Federatia Germana pentru Energii Regenerabile se asteapta ca piata de munca in domeniu sa creasca pana la 32 de miliarde de dolari, cu 17% mai mult decat este in prezent.

Pana in 2020, Ministerul mediului din Germania preconizeaza generarea a 150.000 de posturi de munca. Primul pas ar putea fi construirea unei fabrici de productie a celulelor fotovoltaice, un proiect in valoare de 73 de milioane de dolari, care este asteptat sa creeze 100 de locuri de munca. Un motiv in plus pentru Steiner sa afirme ca "schimbarea pietei va genera o schimbare in capitalism." in sprijinul acestei afirmatii el ofera ca exemplu o companie privata, Lehman Brothers, care, asa cum spune Steiner, are mai multi consultanti de mediu decat intregul UNEP.

Cei de la WBCSD spun insa ca nici o revolutie industrila de acest gen nu ar putea fi posibila fara contributiile prin impozite si taxe ale cetatenilor de rand. Daca ne gandim ca proiectul fabricii de celule fotovoltaice beneficiaza de un grant guvernamental.

Ce se va intampla insa daca avantul ecologic al Germaniei, va determina o crestere brusca a nivelul taxelor si impozitelor? se intreaba cei de la WBCSD.

Foto: un.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri