Bacteria E.coli, al carei nume este asociat cu epidemia mortala din Europa, ar putea fi capabila sa produca biorcarburanti de calitate, potrivit lui Jay Keasling, directorul Institutului de bioenergie din cadrul Departamentului american de Energie al SUA.
Cercetatorul a spus ca testele de laborator sunt foarte promitatoare si ca exista mai multe companii preocupate de dezvoltarea tehnologiilor cu ajutorul carora se poate produce biodiesel din E.coli, scrie “Le Monde”.
Eficacitatea acestei bacterii ramane, deocamdata, discutabila in cazul in care s-ar pune problema producerii la scara industriala a biodieselului, insa Jay Keasling este optimist si sustine ca in decurs de 5 ani vom avea pe piata agrocarburanti din E.coli.
Plastic, fabricat cu ajutorul E.coli
Acest tip de biodiesel prezinta avantajul, fata de cel obtinut din plante, ca nu acapareaza terenurile agricole destinate culturilor de grau sau porumb si nu contribuie la cresterea pretului la alimente, lucru de care sunt acuzati agrocarburantii de prima generatie.
Ramane insa sub semn de intrebare pericolul utilizarii bacteriei E.coli, mai ales acum cand s-a dovedit ca anumite tulpini sunt mortale pentru om.
Unii specialistii sustin chiar ca E.coli este utilizata pentru producerea unor materiale plastice din care se obtin diverse obiecte, vandute deja in magazine, fara fi specificat insa in mod public acest lucru.
Citeste si: Schinduful sau planta tineretii, acuzat de epidemia E.coli
Sursa imbolnavirilor cu bacteria E.coli ar fi seminte germinate produse in Saxonia Inferioara
O ferma din nordul Germaniei, cea mai probabila sursa a imbolnavirilor cu bacteria E.coli