Centralele pe peleti, EcoHornet, inventie romaneasca, promit sa revolutioneze sistemele de incalzire clasice prin rentabilitate, confort, siguranta si, nu in cele din urma, prin combustibilul folosit, 100% ecologic.
Centralele EcoHornet sunt testate in Laboratorul de Incercari Sisteme si Echipamente Termice din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB), singurul laborator din Romania de certificare RENAR.
“Combustibilul folosit de centralele EcoHornet este reprezentat de peleti, materia prima necesara pentru confectionarea acestora fiind inepuizabila fie ca este vorba despre deseuri vegetale, menajere sau plante energetic, iar numarul producatorilor de peleti este in continua crestere. In ceea ce priveste tehnologia noastra, aceasta da posibilitatea valorificarii superioare a resturilor menajere, a reziduurilor prin transformarea lor in combustibil ieftin si nepoluant, cu un randament de 94%-97%”, a declarat, pentru Green Report, Iuliean Hornet unul dintre inventatorii EcoHornet.
20 de centrale eco, exportate in Marea Britanie
EcoHornet produce centrale termice, arzatoare pentru tuburi radiante, in premiera mondiala, potrivit fratilor Hornet, si arzatoare de tip injector cu functionare pe peleti.
“In Romania, am distribuit pana acum peste 300 de astfel de centrale pe peleti si avem un contract si cu Marea Britanie, unde am trimis, deja, 20 de centrale care vor fi folosite in gospodarii sau in ferme”, a mai spus Iuliean Hornet.
O gigacalorie din peleti, intre 60 si 120 lei
In Ilfov, in apropiere de localitatea Ciorogarla, fratii Hornet au inaugurat deja o fabrica de sisteme de incalzire cu biomasa granulara, marca proprie, cu 20 de angajati, care pot produce un astfel de sistem in aproximativ 2 de zile.
“Costul unei centrale difera de marimea ei, iar costul unei gigacalorii obtinute prin aceasta tehnologie este cuprins intre 60 si 120 lei, fiind cu 20%-60% mai mic decat cel al gigacaloriei obtinute prin arderea gazelor. Sau de 3-4 ori mai mic decat al celei obtinute in CET-uri si de 4-5 ori mai mic decat atunci cand se folosesc curent electric si motorina”, a explicat, pentru Green Report, Mircea Lipan, director de productie la fabrica EcoHornet de langa Ciorogarla.
200 euro pe an, intretinerea pentru 1 apartament
Potrivit lui Iuliean Hornet, daca intr-un apartament de 5o de metri patrati incalzirea s-ar face pe peleti, prin amplasarea unei astfel de centrale, intr-un bloc de 10 etaje, un proprietar ar plati, intr-un an 200 de euro pentru apa si caldura.
“Costurile cu apa calda si caldura pentru un apartament de 50 de metri patrati, de exemplu, pot fi reduse de 5 ori, daca sunt folosite centralele noastre, de la 25 de euro la 5 euro pe metru patrat”. Avem deja instalate in Bucuresti, Sectorul 4, intr-un bloc cu 10 etaje, 2 centrale EcoHornet pe peleti si asteptam in primavara rezultatele”, a mai spus Hornet.
Emisii de CO2, aproape zero,
randament de ardere, 94%
Principala caracteristica a tehnologiei EcoHornet consta “in arderea de o inalta performanta si in totalitate ecologica a gunoaielor, resturilor menajere sau reziduurilor granulate si compactate sub forma de peleti”.
“Sistemele noastre realizeaza arderea completa a peletilor, in urma arderii neexistand fum, in gazele arse, sau depuneri de gudron. Aceasta tehnologie noua produce o energie termica ecologica, economica si aduce utilizatorilor reale avantaje. Dintr-un kilogram de peleti se obtin peste 5 kW, iar automatizarea toatala a centralelor ridica confortul si siguranta la nivelul centralelor pe gaze”, a mai spus Iuliean Hornet.
Certificare RENAR,
clasa 3 de emisii minime
Peletii sunt fabricati din resturi si deseuri vegetale sau agricole, tocatura lemnoasa, plante energetice, deseuri agrozootehnice, rumegus de lemn ori deseuri menajere.
“Centralele EcoHornet sunt singurele testate in Laboratorul de Incercari Sisteme si Echipamente Termice din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB), singurul laborator din Romania de certificare RENAR. Ele au fost incadrate in clasa 3, care indica o eficienta maxima, cu emisii minime si deplina siguranta in exploatare”, a precizat, pentru Green Report, Nicolae Antonescu, conferentiar doctor inginer in cadrul UTCB.
Mihaela Pavnutescu