Eco tradiții, un festival cu lucruri vechi și idei noi

Au reparat gratuit produse nefuncționale, au produs energie electrică pedalând, au făcut schimb de cărți, haine și bunătăți făcute în casă și au cântat la instrumente confecționate din deșeuri. S-a întâmplat în weekend în Parcul Armătura din Cluj-Napoca, în cadrul unui festival de „eco tradiții”.

eco tradiții

Festivalul Eco tradiții a fost la prima ediție și, cu toate acestea, „s-a întâmplat singur”, potrivit organizatorilor. Se pare că expozanții au fost extrem de deschiși și s-au mobilizat exemplar, chiar dacă au fost anunțați cu doar o săptămână înainte. L-au inițiat Dan și Adela Fofiu Sânpetreanu, soții care și-au deschis casa străinilor și care militează pentru consum local și sustenabil. Li s-au alăturat Diana Călin și Ovidiu Băluță, promotori ai acelorași principii.

eco tradiții

Muzicienii care își confecționează instrumentele din deșeuri

Una dintre primele persoane cu care am discutat la festivalul de Eco tradiții a fost Anamaria Eli. Anamaria este profesoară de muzică la Transilvania College, o școală privată din Cluj-Napoca. E din Constanța, a studiat Conservatorul în Iași, a făcut definitivatul în București și acum locuiește în Cluj.

Acum predau la o școală particulară,dar am lucrat foarte mult timp la stat. Foarte ușor ne putem lamenta că nu avem resurse. Acum 17 ani, când am început să predau, aveam o singură clapă. Am început  să îmi confecționez singură instrumentele și să îmi construiesc propriul cabinet de muzică.

eco tradiții

Nu este tocmai genul de profesoară pe care o întâlnești în școlile de stat din România. Preferă educația non-formală și crede că oricine poate face muzică, indiferent de venituri și de nivelul de educație. Copiilor care participă la atelierele ei le arată cum să își confecționeze instrumente chiar și din deșeuri.

Cel mai la îndemână instrument muzical este vocea umană, iar eu îi învăț de mici cum și-o pot controla. Mai încerc să îi învăț că instrumentele muzicale nu or luat naștere din neant, că s-o gândit cineva să le facă, ci or fost un remake al celor întâlnite în natură. Așa a luat naștere vioara: dacă întinzi foarte bine fire din coada calului, deja ai corzi; dacă folosești o cutie de carton căreia îi faci o gaură și pe care pui elastice de borcane foarte bine întinse, faci chitară; din linguri poți face castaniete; maracas-urile ce le-or făcut ei pot fi construite din pahare puse cap la cap și umplute cu orez sau cu fasole; un balon spart, întins foarte bine pe un pahar, se poate transforma ușor în tobă. Le demonstrez astfel că, dacă avem grijă și ne folosim de resurse din mediul înconjurător, putem scoate o minunăție de simfonie.

eco tradiții

A reușit într-adevăr să intre în cartea recordurilor, cu o reprezentație muzicală grandioasă. A strâns în Piața Matei Corvin din Cluj-Napoca în jur de 2.000 de elevi de la 26 de școli. Împreună cu Alexandra Ungureanu și trupa Crush, au reprodus melodia „When I’m gone”, din filmul Pitch Perfect, melodie care declanșase un fenomen la nivel mondial.

1010 moduri de a cumpără o carte fără bani, la Eco tradiții

Vizionează filmul HOME și dă mai departe mesajul”, „Cumpără produse locale timp de o lună”, „Participă la o acțiune de împădurire”, „Colectează selectiv timp de o săptămână” sau „Vizitează un azil de bătrâni și fă o bucurie unei persoane de acolo” – iată doar câteva dintre prețurile pe care „cumpărătorii” se angajau să le „plătească” pentru o carte.

eco tradiții

Conceptul nu este unul nou. A luat naștere în Barcelona în 2011 și s-a extins la nivel global. Nu este nici pentru prima dată când Diana Călin îi îndeamnă pe clujeni să afle de cele 1010 moduri de a cumpăra o carte fără bani. „Fără bani, dar nu gratuit”, precizează ea.

eco tradiții

În schimbul unei cărți vechi, „cumpărătorii” trebuie să se angajeze să îndeplinească o provocare. De obicei, „prețurile” sunt stabilite chiar de cei care donează cărțile. Diana mi-a mărturisit însă că nu tot timpul reușește să „smulgă” provocări de la donatori, mai ales când aceștia îi aduc două cutii de cărți. Cumpărătorii sunt plăcut surprinși de idee, iar unii le și trimit dovada „plății”.

eco tradiții

Prin această acțiune și altele similare, Diana încearcă să promoveze, împreună cu membrii asociației sale, consumul responsabil. Este și motivul pentru care, la festivalul Eco tradiții, au organizat sâmbătă un „oser” („târg de vechituri”, n.r.) și un bazar cu lucruri gratuite – duminică.

eco tradiții

Electronicele stricate primesc a doua șansă, la Eco tradiții

Tot în parc l-am găsit și pe Ovidiu Băluță. Ovidiu a studiat electronică și electrotehnică la liceu, în Bacău, orașul său natal. Anul trecut, a făcut voluntariat la un festival din munții Apuseni și în Borșa. A locuit timp de 3 săptămâni cu Dan și Adela, în casa lor din Cluj-Napoca.

eco tradiții

Când Dan a decis să pună în aplicare Repair Cafe, un concept internațional de reparații gratuite de echipamente electrice și electronice, a apelat la Ovidiu. De atunci, Ovidiu s-a mutat în Cluj și stă dispoziția celor care au lucruri de reparat. De obicei, persoanele în vârstă sunt cele care apelează la serviciile lui, fie ca să facă economie, fie căci nu se pot despărți de lucruri de care s-au atașat.

eco tradiții

Pe lângă reparațiile de la atelierul propriu, Ovidiu și Dan sunt prezenți cu Repair Cafe la târguri și evenimente. Au reușit să repare pe loc lucruri precum un foehn, un fier de călcat, un megafon, o geantă cu roți și câteva perechi de căști. Dacă nu reușesc să rezolve problema cu sculele pe care le cară cu ei, preiau obiectul și își încearcă norocul la atelier.

Tot în atelier confecționează și produse noi, majoritatea din ceea ce alții consideră deșeuri.

Biciclete vechi, puse „la lucru”, la festivalul Eco tradiții

Ovidiu și Dan, ajutați de alți colaboratori, au făcut o mașină de spălat care funcționează cu ajutorul unei biciclete și au legat o altă bicicletă la alternatorul unei mașini, pentru a obține astfel curent electric. Se mândresc mai ales cu o cargo-bicicletă construită în vreo 3 zile, cu un buget de 170 de lei.

Au avut cadrul de la o bicicletă mai veche, au făcut suportul pentru cutia de transportat din plasa unui pat de spital și trimis-o la un atelier de reparat biciclete din Cluj. Acolo, mecanicii au făcut-o funcțională, dotând-o cu șa și alte componente preluate de la biciclete uzate.

eco tradiții

Cu ea și cu o tricicletă cumpărată de la un târg de vechituri, băieții preiau deșeuri reciclabile de la companii și persoane fizice și le duc la centrele de reciclare. Recent, Dan a preluat 60 de kilograme de manuale și le-a transportat cu cargo-bicicleta pe o distanță de vreo 7 kilometri.

„Duce până la 120 de kilograme, este foarte rezistentă și foarte comodă. Singura problemă este că te cam înghesuie mașinile și te ceartă polițiștii.” Deși crede că „orașul nu e încă pregătit”, vrea să își facă o flotă de vreo 10 biciclete, să „modeleze” nevoia și astfel să preseze autoritățile să acționeze.

eco tradiții

Weekend-ul trecut, cele două vehicule, alături de bicicleta care generează curent, au asigurat distracția copiilor veniți la festivalul Eco tradiții. De atâtea plimbat, au și rupt scaunul uneia dintre ele. Dan nu i-a certat, însă, ci le-a asigurat că se repară.

eco tradiții

Dan planifică să deschidă în Cluj primul sistem de eco-parcuri in România, unde oamenii să poată aduce deșeuri, iar ei să le poată valorifica. Visează de asemenea la un alter-mall, în care să poți cumpăra doar produse fair trade, din economia circulară sau sustenabile, dar și la „karma kitchen”, un restaurant care să funcționeze tot pe principiul economiei cadoului: vii, mănânci și donezi, dacă vrei, ce vrei.

 

Le vom urmări, desigur, activitatea. În plus, într-un material viitor, veți afla mai multe despre ce au făcut și vor să facă organizatorii pentru a promova mâncarea locală, produsă sustenabil.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri