1.225 de mașini, dintr-un total de 3.000, au fost deja rezervate de români, prin Rabla PLUS. Programul îi susține pe cei care vor să cumpere mașini electrice sau hibride, cu până la 50% din costul autovehiculelor, fără ca aceștia să predea în schimb un autoturism vechi. 90% din mașinile rezervate deja sunt electrice.
Anul acesta rezervările eco-tichetelor puse la dispoziție prin Rabla PLUS au atins cifra de 1.225 de mașini, în mai puțin de trei luni de la startul programului. În perioada similară a anului trecut, au fost rezervate puțin peste 1.000 de mașini.
Bugetul de 140 de milioane de lei (cu circa 45 de milioane mai mult decât în 2019) permite punerea pe șoselele României până la 3.000 de mașini electrice și hibride, cât s-a pus, în total, în toate cele patru ediții ale programului Rabla PLUS din anii anteriori.
În ceea ce privește programul Rabla Clasic, până în acest moment, numărul rezervărilor a atins cifra de 21.000 de mașini, față de peste 30.000 de mașini rezervate în perioada similară a anului trecut.
“Rabla PLUS se dovedește a fi un program de succes, în ciuda problemelor din industria auto, generate de pandemie. Este primul an din istoria celor două programe Rabla Clasic și Rabla PLUS când, cel din urmă, are rezultate mai bune decât primul, raportat la numărul total de mașini disponibile prin ambele programe. Deși am traversat COVID, cifrele de la Rabla PLUS sunt mai bune pentru primele trei luni de program față de oricare altă ediție Rabla PLUS din anii precedenți. Anul 2020 este anul mașinilor electrice în România. 90% dintre cei care au accesat programul Rabla PLUS au ales o mașină full electric”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Ministerul a lansat în luna martie, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), programul Rabla PLUS prin care persoanele care doresc să achiziționeze o mașină full electric sau electric hibrid plug-in se pot adresa dealer-ilor validați. Totodată, pentru prima dată în istoria sa, Rabla PLUS permite populației inclusiv achiziția de motociclete full electric.
Programul de anul acesta păstrează pentru al cincilea an consecutiv cea mai mare primă pentru achiziția mașinilor full electric din Europa: circa 10.000 euro. În ceea ce privește achizițiile mașinilor hibrid plug-in, acestea sunt susținute prin program cu circa 4.500 de euro, iar motocicletele full electric cu peste 700 de euro, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculelor.
„Există calcule care arată că dacă 10% din șoferi și-ar înlocui mașina cu o motocicletă full electric, poluarea din trafic ar scădea substanțial, iar timpul de staționare în trafic s-ar reduce cu până la 40%”, a explicat ministrul mediului.
Programul Rabla PLUS nu condiționează achiziția unui autovehicul nou de casarea unui autovehicul uzat. Însă cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, vor beneficia în plus și de prima de casare stabilită prin programul Rabla Clasic, în valoare de 6500 de lei.