18 municipii din Romania si doua dintre sectoarele Capitalei au pornit pe drumul spre „Orasul Reciclarii”.
Concursul astfel denumit va fi castigat de localitatea care va colecta cea mai mare cantitate de deseuri de ambalaje si care va avea un sistem eficient de colectare selectiva.
Un asemenea sistem include pubele de colectare accesibile populatiei, cu un aspect curat si ingrijit, precum si deseuri de ambalaje depuse separat si corect.
Marele premiu: o zona de picnic complet amenajata
La data de 28 februarie 2013, dupa cele sase luni ale concursului, localitatea victorioasa va primi titlul de ,,Orasul Reciclarii” si marele premiu: o zona de picnic complet amenajata.
Acest spatiu va fi deliminat si echipat conform Legii Picnicului, initiata de Asociatia Green Revolution.
Competitia „Orasul Reciclarii” este organizata de Eco-Rom Ambalaje, compania detinatoare a licentei “Punctul Verde” in Romania si cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje.
Legea Picnicului, o initiativa a Green Revolution
Noul act normativ, Legea privind Desfasurarea Activitatilor de Picnic, a pornit de la un proiect al Green Revolution si al unui grup de parlamentari: Attila Korodi (UDMR), Sulfina Barbu (PDL), Carmen Moldovan (PSD) si Adriana Saftoiu (fost deputat PNL).
Legea 54 / 2012 a fost aprobata de Parlamentul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial in luna martie a.c., dupa patru ani de dezbateri si controverse. Ratiunea noii legi este explicata de Corneliu Belciug, director de programe Green Revolution: „Ca sa merg sa fac un picnic intr-o zona din Romania, pana acum trebuia sa stiu 15-16 legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine ale ministrului. Nu pot sa merg la picnic cu un compendiu legislativ la subrat”.
Potrivit Legii Picnicului, amenajarea spatiilor de picnic este o obligatie a autoritatilor locale. Acestea trebuie sa realizeze dotarile necesare pentru a asigura conditii civilizate de petrecere a timpului liber in mijlocul naturii. Amenajarea zonelor de picnic se va face fara a permite defrisarile sau modificarea cursurilor de apa. In acest mod, impactul omului asupra mediului natural va fi redus la minimum.
"Pallet Picnic Park", proiectul castigator al anului 2012
Spatiul pentru picnic oferit ca premiu va fi amenajat pe baza proiectului ,,Pallet Picnic Park”, desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic in cadrul competitiei Eco-Rom Ambalaje “Picnic Design 2012”.
Zona de picnic va fi construita in primul trimestru al anului viitor si va reprezenta un spatiu inedit, realizat integral din module de paleti din lemn. Locurile de relaxare, mesele, suporturile pentru biciclete, gratarele, ecranul de proiectat filme, zonele de iluminat se vor inscrie perfect in cadrul natural, fiind totodata extrem de practice pentru activitatile de recreere in aer liber.
Competitia „Orasul Reciclarii” isi propune sa implice si sa mobilizeze primariile, astfel incat serviciile de colectare selectiva a deseurilor sa se desfasoare in cele mai bune conditii, iar cantitatile colectate sa creasca.
Pe drumul spre ”Orasul Reciclarii” s-au inscris municipiile Alexandria, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Cluj, Craiova, Deva, Focsani, Iasi, Medias, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Slobozia, Targu Jiu, Tulcea, Zalau, precum si Sectoarele 1 si 6 din Bucuresti. In toate aceste locatii, Eco-Rom Ambalaje desfasoara servicii de colectare selectiva.
Obiectiv pentru 2020: reciclarea a 50 la suta din deseurile menajere
,,Am lansat aceasta competitie sub forma unei batalii imaginare intre primarii pentru a le stimula interesul pentru colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje. Rolul autoritatilor locale este unul semnificativ, mai ales in contextul cresterii obligatiilor de reciclare a deseului menajer impuse de recentele modificari ale legislatiei europene, respectiv romanesti. Este vorba despre reducerea lunara, cu 15 la suta, a cantitatii de gunoi depus pe groapa si reciclarea a 50 la suta din deseul menajer pana in 2020”, a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.
In cele 20 de locatii, populatia are acces la servicii de colectare selectiva prin intermediul a peste 7.500 de containere speciale pentru plastic-metal, hartie si sticla, puse la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.
,,Avem convingerea ca exemplul personal conteaza cel mai mult atunci cand vrei sa faci o schimbare. In acest sens, rolul primariilor este foarte important in educarea comunitatii, astfel incat gestul simplu de a colecta selectiv deseurile de plastic, sticla, metal si hartie sa devina un obicei”, explica Sorin Cristian Popescu.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si: