Eco IT, o alternativa putin cunoscuta pe piata romaneasca

Text de Oana Neneciu

In vreme ce la nivel mondial se fac eforturi sustinute pentru promovarea produselor IT&C eficiente energetic, iar gigantii informaticii, precum Microsoft, Intel, Dell, IBM ori Sun Microsystems, colaboreaza pentru gasirea unor solutii ECOenergetice eficiente, consumatorul roman nu pare inca interesat de perspectiva protejarii mediului, nici de cea a economisirii atunci cand achizitioneaza un produs electronic.

Liderii din retailul IT de la noi sunt destul de optimisti. "Cu toate ca romanii sunt mai sensibili, in general, la preturi, comparativ cu cetatenii altor state membre din Uniunea Europeana, avem convingerea ca ei vor realiza treptat importanta achizitionarii produselor ecologice", ne-a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

Laptopul, o alegere buna

Un studiu IDC arata ca piata IT din Romania ar putea ajunge, in 2008, la 1,37 miliarde de euro, in crestere cu 11% fata de vanzarile inregistrate in 2007. Dar cati din acesti bani se duc pe produse eficiente energetic?

Catalin Gligan, manager marketing de produs de la eMAG, a evidentiat ca in tara noastra s-au observat in timp interese ale consumatorilor, poate fara voia lor, pentru produsele eficiente energetic. "Un precedent imbucurator este reprezentat de faptul ca trecerea de la sistemele desktop la cele portabile a dus si la o reducere considerabila a consumului de energie, portabilele consumand de aproximativ 5 ori mai putin decat un sistem desktop", a declarat Gligan.

Dar acest comportament poate fi doar o moda, iar clientii, atunci cand achizitioneaza un sistem portabil, sa nu se gandeasca neaparat la consumul redus de energie. Una dintre cauze ar putea fi dezinformarea. Catalin Gligan este de parere ca un consumator va fi interesat sa economiseasca energie atat timp cat este corect informat. "In ceea ce priveste categoria aceasta de produse, suntem siguri ca avantajele sunt clare si ca reactia clientilor va fi una corespunzatoare", spune Gligan.

Maketing managerul de la eMAG a observat o atitudine deschisa a clientilor la implementarea taxei verzi, "o atitudine care aduce sperante", crede Gligan. "Odata cu introducerea taxei verzi, am observat reactia clientilor, care au fost informati pe site si in showroom. Nu am avut reactii negative, ba chiar au fost foarte deschisi si au inteles exact aplicabilitatea acestei taxe", incheie Gligan.

Costurile de consum, mai importante decat pretul

Achizitionarea unui produs IT eficient energetic este o investitie mai buna si chiar mai ieftina pe termen lung decat cum pararea unui aparat cu un pret de cost mic. "Deocamdata, numarul clientilor care opteaza pentru aceste produse este destul de redus, iar factorul determinant este reprezentat, intr-adevar, de venituri. Pe termen lung, consideram ca avantajul de a economisi energie va cantari mult mai mult decat valoarea pe care o vor plati in plus clientii pe aceste tipuri de produse, avand avantajul de a se bucura in continuare de noile tehnologii eco. Marii producatori propun deja produse ecologice, mult mai eficiente in ceea ce priveste costurile de consum. Este o chestiune de timp pentru ca romanii sa se adapteze la noile standarde, propuse tocmai pentru optimizarea calitatii vietii lor", a subliniat Jiri Rizek.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri