Reducerea emisiilor a devenit un deziderat pentru marile companii de IT, care au inteles ca investitiile facute in modernizarea tehnologica inseamna nu numai o masura de protectie a mediului, ci si o afacere profitabila. Intel Corporation a reusit sa-si reduca cu 20% consumul de energie din 2005 pana in prezent. Un pas important, dar nu suficient, crede Irinel Burloiu, business development manager la Intel Romania. In opinia sa, e nevoie de eficientizarea consumului si in industriile non-IT.
Text de Raluca Petrescu
Un obiectiv dificil de indeplinit, dar nu imposibil daca luam in calcul faptul ca multe dintre investitiile companiilor in politici „verzi” se reflecta inclusiv in profitul acestora. Performantele IT -ului au crescut semnificativ in ultimii 20 de ani, dar, in acelasi timp, consumul energetic si costurile produselor au scazut dramatic. „Multe companii nu constientizeaza ca investind in noi platforme tehnologice reduc consumul energetic si cresc eficienta, costurile amortizandu-se in doi-trei ani”, e de parere Irinel Burloiu, business development manager la Intel Romania.
Compania la care lucreaza a identificat in urma unui studiu ca emisiile de carbon pe care le produce industria de IT reprezinta doar 2% din emisiile de carbon la nivel mondial. „Pentru acesti 2% incercam sa dezvoltam tehnologii care sa creasca eficienta energetica – prin tot ce inseamna calculatoare, echipamente de calcul si servere, insa si mai important este ca IT -ul sa contribuie la reducerea celorlalte 98% dintre emisii, generate de alte industrii. Aici vedem rolul nostru de lider in domeniul tehnologic”, spune Irinel Burloiu.
De la home banking la home office
Dezvoltarea echipamentelor IT , inclusiv de catre Intel, ne modifica substantial obiceiurile si activitatile. Un exemplu sugestiv este cel al unei banci. In mod traditional, oamenii merg la banca pentru a realiza tranzactii, iar clientul era obligat, pana nu demult, sa se deplaseze la sediul institutiei pentru a obtine documentele necesare. Astazi, avem la dispozitie serviciul de on-line banking datorita caruia clientul nu mai consuma energie, combustibil si timp deplasandu-se la sediul bancii. Toate operatiunile se fac electronic, reducandu-se atat timpul alocat acestora, cat si costurile de consum. Un alt exemplu, care incepe sa fie tot mai praticat si in Romania, este conceptul de home office. Datorita calculatorului si a multitudinii
de aplicatii, unii angajati isi pot indeplini sarcinile de serviciu de acasa, practica din care toata lumea are de castigat, inclusiv mediul. Angajatii nu isi mai folosesc automobilele pentru a se deplasa la sediul fimei, ceea ce inseamna mai putin consum de combustibil si mai putine emisii in atmosfera.
Eficienta energetica – „the right turn”
Pentru eficientizarea consumului, Intel a operat transformari importante la nivelul proceselor de productie din fabrici. Principalele initiative la acest nivel sunt introducerea tehnologiei de ultima ora pentru
reducerea emisiilor si achizitia de energie regenerabila – solara, geotermala, eoliana si biomasa. Intel a devenit, astfel, una dintre cele mai active companii din SUA in utilizarea energiilor alternative si cel mai important cumparator de astfel de resurse. Anul acesta, compania a obtinut certificarea de „green partner of the year” al Agentiei de Protectie a Mediului (EPA) din SU A. Potrivit EPA, energia regenerabila achizitionata de Intel a fost egala cu consumul a 185.000 de masini intr-un an sau cu cel a 130.000 de case din SUA. In 2006, Intel a decis o schimbare esentiala in procesul de fabricatie – trecerea de la procesoarele core (nucleu – n.r.) la procesoarele multi-core – pe care Intel a numit-o „the right turn”. In cifre, trecerea de la procesoarele clasice, cum ar fi Pentium, la procesoarele Intel Core, a insemnat scaderea de energie cu aproximativ 20%.
Standby inteligent
Dezvoltarea tehnologica inseamna mari probleme la nivelul consumului de energie, aceasta fiind folosita atat in interiorul sistemului, cat si la racirea lui. „Reusim sa reducem acest consum dezvoltand procesoare inteligente, mai exact calculatoare la care anumite componente si functii, cum ar fi ecranul, intra in stand-by atunci cand nu sunt folosite la intreaga capacitate”, explica Burloiu.
Tot in categoria „un pas mic pentru om, semnificativ pentru mediu” se inscrie si trecerea de la monitorul standard la monitorul LCD, mult mai compact si mai „eco”. Exista chiar un segment de laptopuri la care intensitatea luminoasa a ecranului se ajusteaza in functie de lumina ambientala. „Am trecut intr-o seara pe langa o banca in care toate calculatoarele erau pornite si ma gandeam la cata energie se consuma pentru ca acele calculatoare stau in permanenta deschise, chiar si atunci cand nu sunt folosite, si ce bine ar fi daca ar exista o tehnologie care sa le opreasca automat. Ar fi mai eficient pentru companie si mai bine pentru mediu”, crede Irinel Burloiu. Din fericire, compania sa a venit cu o solutie, prin intermediul Vpro, o aplicatie software ce permite managementul calculatoarelor de la distanta.
Un domeniu important in care Intel a cautat solutii de reducere a consumului energetic este si cel al centrelor de date, ce stocheaza cantitati uriase de informatii si sunt mari consumatoare de energie. „Comparand anul 2004 cu 2008, observam ca la aceeasi performanta, datorita dezvoltarii tehnologiei, costurile legate de energie scad cu aproximativ 87% pe aceeasi configuratie”, spune managerul
Intel.