Hartie reciclata, donatii pentru salvarea padurilor, colectare selectiva si mancare ecologica – acestea au fost o parte dintre masurile de protectie a mediului la care s-au gandit organizatorii Adunarii Ecumenice Europene de la Sibiu.
Delegatii bisericilor Europene prezenti la Sibiu in perioada 4-9 septembrie s-au alaturat luptei impotriva incalzirii globale si au decis sa dea un exemplu de implicare in combaterea fenomenului. Episcopul de Londra al Bisericii Anglicane, Richard Chartres, si delegatii din Austria, Ungaria, Cehia si Slovacia au preferat calatoria cu trenul pana la Sibiu pentru a evita, in acest fel, un drum cu avionul.
Fiecare invitat la eveniment a donat 15 euro pentru salvarea a 30 de hectare de padure din Gusterita. Mancarea a fost asigurata de o asociatie de fermieri, folosindu-se numai produse ecologice, iar pentru documentele intocmite s-a folosit exclusiv hartie reciclata. O alta masura importanta de mediu a fost colectarea selectiva a deseurilor, pentru care au fost puse la dispozitia invitatilor containere speciale.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolelui a subliniat ca unitatea intre crestini si protectia mediului sunt cele doua directii pe care au mers discutiile intrunirii de la Sibiu. Patriarhul a mai sustinut si ideea stabilirii zilei de 7 septembrie ca zi de post voluntar, in ansamblul demersurilor destinate protectiei mediului. Cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana a gazduit 2.500 de delegati ai tuturor bisericilor europene si a fost prima editie in care s-a acordat o atentie
speciala mesajului ecologist.