Eclipsa solara anunțată pentru 20 martie va arunca o umbră lungă în întreaga Europă, care va afecta sute de mii de panouri solare a căror producție va fi redusă sau chiar oprită în mod brusc. Cum ultima eclipsă de soare de o asemenea magnitudine a fost înregistrată în Europa în 1999, înainte de dezvoltarea surselor de energie solară, nimeni nu știe cu exactitate care va fi impactul asupra panorilor volatice și evoluția ulterioară.
Asemenea evenimente bruște pot duce la colapsul unui număr mare de panouri care ar putea suferi pene de curent. Se estimează că scăderea producției de energie electrică va fi foarte rapidă, de patru până la șase ori mai mare decât scăderile de producție înregistrate în mod normal atunci când Soarele apune.
Potrivit directorului Centrului Național francez de Exploatare a Sistemului Electric, Jean-Paul Roubin, Germania, țara care dispune de un parc fotovoltaic cu capacitatea de 40.000 MW și unde energia electrică de origine solară a reprezentat 18% din consumul total de energie în anul 2014, va fi țara cea mai afectată de această eclipsă.
Dacă cerul va fi senin la ora 09:30 (08:30 GMT) se poate înregistra o scădere de 75% a capacității de producție în prima fază a eclipsei care va străbate Europa din Portugalia spre Finlanda între orele 09:00 și 12:00. În afară de Germania, Italia (20.000 MW) și în mai mică măsură Spania (6.700 MW) și Franța (5.300 MW) dispun de importante parcuri fotovoltaice.
„Având atâtea tipuri și mărimi de panuri solare amplasate în locuri atât de diferite, modelele actuale matematice de care ne ajutăm să intuim comportamentul acestei tehnologii sub diferite condiții de stres trebuie să țină cont de o mulțime de variabile. Credem că putem elabora modele mult mai simple și mult mai eficiente care vor putea prezice cu exactitate comporamentul general și impactul probabil asupra stabilității rețelelor electrice”, a spus Alessandro Abate, profesor în cadrul Departamentului de Informatică, Universitatea Oxford.
Potrivit Agerpres, la 20 martie, umbra Soarelui va străbate nordul Atlanticului și va „atinge” Pământul în Insulele Feroe și Arhipelagul Svalbard. Apogeul eclipsei va avea loc la ora 09:45:38 GMT, într-un loc aflat puțin la nord de Insulele Feroe și va dura timp de aproape 3 minute. Din restul emisferei nordice, inclusiv din România, fenomenul va fi vizibil ca o eclipsă parțială.
Acest fenomen va fi vizibil ca eclipsă totală și din insulele Arhipelagului Svalbard, în special din insula Spitzbergen, cea mai mare din arhipelag. Astfel, marea majoritate a vânătorilor de eclipse se vor îndrepta probabil spre Longyearbyen, principalul oraș de pe insula Spitzbergen (cu o populație de aproximativ 2.500 de locuitori) unde se află și principalul nod de transport al arhipelagului — port și singurul aeroport din aceste insule.
Citește și:
Nordul Europei se pregătește pentru o eclipsă totală de Soare