Care sunt șanse ca noile generații să plece la drum informate și conștiente privind risipa alimentară? Am contactat câteva dintre școlile private din București pentru a afla ce fel de alimentație au ales pentru elevii lor și ce fac pentru a-i educa referitor la importanța hranei, a alimentației corecte și, mai ales, ce fac pentru a-i învăța să nu risipească alimentele.
Am aflat că indiferent dacă au optat pentru a externaliza serviciul de masă, sau dacă pregătesc mâncarea inhouse, școlile private cer părerea unui nutriționist, le oferă copiilor cluburi de gătit și cursuri pentru a-i ajuta să înțeleagă rolul alimentatiei. De asemena, porțiile sunt atent gândite pentru a evita risipa alimentară, iar unele instituții private de învățământ au parteneriate pentru a oferi gratuit mâncarea rămasă.
Părinții trebuie să fie implicați
”În copilărie se pun bazele unor obiceiuri alimentare sănătoase. Dacă reușim să-i împrietenim pe copii cu legumele de sezon, cu gusturile proaspete și variate și cu metodele sănătoase de pregătire a mâncării, șansele să continue cu o alimentație sănătoasă sunt extrem de mari. Trebuie, însă, să fim conștienți că schimbarea unor obiceiuri alimentare se face în timp și depinde foarte mult de alimentația pe care o au copiii acasă. De aceea, orice proiecte demarate în acest domeniu trebuie să aibă o componentă care să includă părinții. Alimentația nu este un factor cu manifestare imediată. De cele mai multe ori, efectele dezechilibrelor se văd peste ani, uneori zeci de ani, când nu se mai poate face mare lucru. Obiceiurile vechi, preconcepțiile și comoditatea trebuie eliminate, lăsând loc diversității, alimentelor bogate în minerale, vitamine și nutrienți, deschiderii către o atitudine corectă și cumpătată asupra mâncării, evitarea încărcării proteice și a zahărului sau produselor făinoase rafinate”, ne-a declarat Diana Tulbure, Director de comunicare, Scoala Privată Aletheea.
Aletheea a optat pentru externalizarea serviciul de masă, colaborând cu două firme de catering care asigură mesele copiilor. Ambele firme colaborează cu medici nutriționiști care supervizează alcătuirea meniului. Preparatele sunt ambalate în vase de inox cu capac și termobox-uri pentru livrările vrac și/sau în ambalaje de unică folosință. Livrarea se face întotdeauna cu mașini autorizate sanitar-veterinar.
”Pentru copii am organizat anul acesta un atelier de bomboane sănătoase, în parteneriat cu cei de la Solaris. Copiii au învățat să-și pregătească bomboane din caju și merișoare și au fost uimiți să vadă cât de gustoase pot fi aceste alternative la dulciurile din comerț. De asemenea, am participat la Food Revolution Day, programul inițiat de Jamie Oliver la nivel internațional pentru a promova alimentația sănătoasă în cadrul școlilor. În cadrul acestui program, copiii au discutat despre efectele negative ale consumului de zahăr și produse ce conțin zahăr rafinat și au pregătit sandwich-uri sănătoase”, a precizat Diana Tulbure.
În următorul an școlar, Aletheea va organiza mai multe asemenea inițiative: ateliere în cadrul cărora copiii să învețe cum să-și pregătească mese sănătoase, să învețe despre diferite gusturi și condimente etc.
”Avem în plan inclusiv crearea unei mini-grădini de legume în cadrul școlii, unde copiii să se implice de la plantarea semințelor până la pregătirea roadelor obținute. Pe de altă parte, încercăm să implicăm părinții în acest proces, pentru că doar lucrând împreună putem obține rezultate durabile. Anul acesta, de exemplu, la unul dintre atelierele organizate pentru părinți, am avut invitat un nutriționist care a povestit despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă pentru copii și care sunt cu adevărat nevoile lor nutriționale la vârsta copilăriei”, a explicat Diana.
Parteneriat cu centrele de plasament și adăposturile de câini
În cazul Aletheea, porțiile de mâncare sunt calculate conform recomandărilor nutriționiștilor, iar cele două firme de catering urmăresc permanent consumul copiilor și își adaptează meniul în funcție de feedback-ul acestora. Dacă rămân totuși produse neconsumate după masă, acestea nu se aruncă. Produsele ambalate sunt trimise la un centru de plasament cu care colaborează una dintre profesoarele școlii, iar resturile alimentare sunt strânse și trimise la un adăpost de câini din Domnești.
Conil este o școală privată care se adresează copiilor atipici, copii cu nevoi speciale de educatie. Școală pune de asemenea accent pe alimentația sănătoasă.
”Unitatea noastră a optat pentru alimente ca laptele, ouăle, brânză, carnea și peștele, legume și fructe proaspete, cereale integrale care prin aportul lor de proteine, lipide și glucide ajuta la dezvoltarea corectă a copilului, corespunzătoare vârstei. De asemenea am optat pentru varianta bucătărie proprie(inhouse), meniul fiind porționat și supravegheat de conducerea unității împreună cu un medic nutriționist,conținând alimente din toate grupele respectând astfel lista alimentelor recomandate și principiile care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru toți copiii prezenți”, a declarat pentru Green Report Alice Boangiu, Director Educațional Conil Cotroceni.
Și la Conil au loc și evenimente care fac referire la programele de nutriție, cu invitați speciali care le vorbesc copiilor despre importanța de a mânca sănătos, oferindu-le în același timp și suport vizual prin prepararea unor mese rapide, sănătoase și gustoase la fața locului.
”Dorim ca prin aceste cursuri și demonstrații, copiii să beneficieze de informația corectă în ceea ce privește un mod de viață adecvat prin alimentație corespunzătoare. Prin urmare, aprovizionarea unității se face ritmic,în funcție de necesarul zilnic. Alimentația este pe porții conform rețetarului pentru colectivități cu număr maxim și minim de porții,evitându-se astfel risipă alimentară. Concluzionez spunând că o minte sănătoasă stă într-un corp sănătos numai când un corp sănătos poate susține o minte sănătoasă, făcând alegerile potrivite”, spune Alice Boangiu.
Mese care respectă principiile BIO
”Pe parcursul programului zilnic, copiii au 3 mese care respectă principiile unei dezvoltări armonioase: două gustări și o masă de prânz (o supă, un fel principal și desert). Toate felurile sunt pregătite în bucătăria proprie, alimentele utilizate respectând principiile BIO. Copiii primesc doar carne de vită, pui, curcan sau pește, totul fiind preparat la cuptor. Însă obiectivul nostru nu îl reprezintă doar întocmirea unui meniu săptămânal sănătos, ci crearea unui stil sănătos pentru elevii noștri, motiv pentru care organizăm ateliere de gătit împreună cu parteneri externi, demonstrații pentru copii și părinți și susținerea de activități la clasă de către specialiști în domeniu”, ne-a declarat Diana Roșoiu, specialist relații publice, Grădinița & Scoala IOANID.
La IOANID, meniul zilnic este întocmit de o echipă formată dintr-un medic nutriționist și asistenta medicală cu experiență în domeniu, cele două persoane respectând principiile anchetei alimentare, dar și graficul de prezența al elevilor, cantitățile pregătite sunt consumate zilnic aproape în întregime, evitând orice risipă alimentară.
O altă școală care a optat pentru mase pregătite inhouse este Scoala primară MARIA KINDER KIDS. Alimentele oferite fiind diversificate cu accent pe fructe și legume proaspete, de sezon, carne și pește file, cerealele sau produsele lactate. Dulciurile și zahărul sunt evitate.
”În școală organizăm săptămânal celebrul „cooking club”. Aducem și oameni de specialitate care să le vorbească copiilor despre nutriție, un stil de viață sănătos etc. Un proiect interesant la care am participat este Jamie Oliver’s Food Revolution Program, sunt în contact cu astfel de evenimente interesante. Pentru a evita risipa alimentară, aprovizionarea se face săptămânal, în baza numărului de copii. Este foarte important să ai un bucătar bun, cu experiență în instituții de învățământ și care să aibă calitatea de a estima și porționa foarte bine tot ceea ce gătește deoarece mai sunt zile când copiii absentează și nu are sens să se gătească același număr de porții”, a explicat Florea Alexandru, Director administrativ, Scoala primara MARIA KINDER KIDS.
Regimul alimentar, adaptat etapei de dezvoltare a copilului
”Atunci când copilul se află într-o continuă perioadă de creștere și dezvoltare, alimentația devine cu atât mai importantă. La Questfield știm că o alimentație sănătoasă și adecvată necesităților organismului este cheia asigurării unei creșteri și dezvoltări armonioase somatice, dar și psihice, emoționale și afective. Mai mult decât atât, o alimentație sănătoasă încă din copilărie scade riscul apariției multor boli la vârsta maturității. Credem cu tărie că dieta potrivită are un rol determinant în îmbunătățirea calității vieții, în menținerea unei bunăstări de sănătate și creșterea duratei medii de viață”, a declarat pentru Green Report Andreea Rîncioagă, profesor învățământ preșcolar și asistent medical, Questfield.
Școala a optat de asemenea pentru o alimentație variată: multe fructe și legume, lapte și derivate, pește și carne slabă de pui, curcan, vită, grăsimi animale și vegetale, carbohidrați (paste integrale, orez integral, pâine integrală, cartofi) și dulciuri pregătite în casă.
”La începutul fiecărui an școlar se face o întâlnire între management, echipa medicală, un reprezentant al firmei de catering, nutriționistul școlii și părinți pentru a se discuta variante de meniu. Instituția noastră a optat pentru un meniu diversificat, existând patru variante pentru fiecare săptămână din lună. Meniul este compus din: supă, fel principal de mâncare, salate de legume și gustare (desert și fruct). Felurile de mâncare sunt prezentate atractiv (sunt foarte colorate, au diferite forme) pentru a-i stimula pe cei mici să încerce să consume alimente variate. La realizarea meniului s-a ținut cont de reguli nutriționale de bază. Spre exemplu, meniul nu conține alimente gătite prin prăjire, se folosește același tip de carne (pui, vită, curcan) atât pentru supă, cât și pentru felul principal, o zi pe săptămână meniul nu conține carne, există pește în meniu cel puțin o dată pe săptămână, desertul nu se mănâncă imediat după masa de prânz, ci la gustarea de la ora 16.00, pentru a ajuta procesul de digestie, alături de un fruct”, a explicat Andreea Rîncioagă.
Questfield ține cont și de feedbackul copiilor și schimbă sau adăugă alimente constant, în funcție de preferințele lor.
”În curricula noastră există o săptămână dedicată sănătății, denumită “Săptămâna sănătății” sau ”Health week”. În timpul acestei săptămâni, copiilor le este explicată importanța unei alimentații sănătoase și le sunt prezentate prin joc și diverse proiecte pe care le realizează împreună, care sunt beneficiile acesteia. Aceștia realizează împreună salate de fructe, învață să curețe fructele și să le identifice ușor, creează rețete gustoase pe care le pregătesc cu profesorii și le împart cu celelalte clase”, a mai adăugat Andreea.
În fiecare miercuri, la Questfield, este “ziua fructelor”, zi în care copiii aduc fructe pe care le împart cu colegii lor.
Nu ne rămâme decât să sperăm că vom vedea curând astfel de inițiative și în școlile de stat.
Text: Emiliana Zaharia