EAT SMART: Europenii fac primii pași împotriva risipei alimentare. Cine sunt pionerii

Până acum, specialiștii au estimat că risipa alimentată din Uniunea Europeană este cuprinsă între 88 și 100 de milioane de tone anual, ceea ce reprezintă 20% din producție. În ceea ce privește costurile risipei, ele sunt estimate la 143 de milioane de euro. În plus, deșeurile rezultate generează 304 milioane de tone de dioxid de carbon, adică 6% din totalul emisiilor statelor membre UE.

risispa

Preocupări europene

Comisia Europeană a pus bazele proiectului FUSION care se va încheia în luna iulie a acestui an. Obiectivul proiectului consta în prelevarea de date privind risipa alimentară din 30 de țări europene (28 de state membre plus Norvegia și Turcia).

Până acum experții au identificate 53 de documente legislative care au un impact asupra risipei, chiar dacă fac parte din domenii diverse (agricultură, pescuit, companii și industrie, taxare, comerț, sănătatea consumatorilor și mediu).

Pe baza datelor primite Comisia Europeană va elabora o stategie care să-i permită să reducă risipa alimentară cu 50% până în 2020.

Primii pași împotriva risipei alimentare

Franța

Politicienii din francezi sunt primii care au făcut pasul deciziv în legiferarea luptei împotriva risipei alimntare. Din februarie 2016 supremarket-urile sunt obligate să doneze mâncare sau să o transforme în mâncare pentru animale, compost sau să o trimită la co-incinerare. De asemenea, restaurantele sunt obligate să ofere mâncarea la pachet dacă clientul dorește.

Germania

Germania este cel deal doilea mare risipitor din Uniunea Europeană. Germania aruncă la gunoi peste 10 milioane de tone de mâncare. Pentru a reduce fenomenul, Ministrul Agriculturii, Christian Schmidt, dorește schimbarea modului de etichetare și anume să scoată „A se consuma de preferință înainte de” deoarece consumatorul o confundă cu data de expirare.

Totodată, Ministerul Agriculturii a investit 10 milioane de euro în cercetarea unor cipuri care vor fi aplicate produselor alimentare și care vor indica gradul de prospețime al acestora.

Italia

Inspirându-se după modelul francez, Camera Inferioară a Parlamentului italian a trecut un proiect de lege care încurajează supermarketurile să doneze alimentele aflate în pragul datei de expirare prin acordarea unor stimulente comercianților. Legilația va înlesni donarea alimentelor către autorități publice sau ONG-uri.

La fel ca în Germania, statul va demara un program de investiții în cercetarea de ambalaje în valoare de aproximativ 3 milioane de euro în următorii 3 ani (1 milion de euro pe an)

România

În România datele cu privire la risipa alimentară sunt inexistente, iar cele care se vehiculează în diverse medii sunt estimative. Tocmai din această cauză, la solicitarea Ministerului Agriculturii, Institutul de Bioresurse Alimentare a început un studiu privind risipa alimentară în România.

Cercetarea privind risipa în gospodării ar trebui finalizată până la sfârșitul anului

De asemenea, în Parlament se așteapta votul final pentru o lege care ar da posibilitatea producătorilor și comercianților să poată dona alimentele care se apropie de termenul de valabilitate către orfelinate, cămine de bătrâni sau adăposturi pentru animale.

Acesta este considerat un prim pas către reducerea acestui fenomen, chiar dacă nu este sub cea mai bună formă. Legea nu este obligatorie și nici nu oferă facilități de natură fiscală producătorilor și comercianților.

spot_img

Ultimele știri