E.ON plănuiește să investească 2,2 miliarde de euro în rețelele energetice din România, până în 2030, iar din această sumă 700 de milioane de euro vor fi din fonduri europene. Compania a investit până acum în dezvoltarea acestei infrastructuri din țara noastră aproximativ alte 2 miliarde de euro. Afirmația a fost făcută de directorul de strategie al E.ON, Agatha Peptea, în cadrul conferinței „Tranziția energetică în perioadă de criză: obstacole și oportunități”, organizată de Green Report și Bankwatch.
Agatha Peptea a spus că eforturile companiei în România sunt îndreptate în două direcții: investițiile în dezvoltarea rețelelor și eficientizarea energetică.
„Când povestesc despre rețelele de de gaze și de electricitate, noi am făcut un efort investițional serios, și nu de ieri de azi, ci de când am venit în România. Mi se cumva simbolic că am ajuns la 2 miliarde de euro investite în rețele, tocmai anul trecut, în plină criză și în condiții de piață extrem de dificile. Plănuim ca până în 2030 să mai investim încă 2,2 miliarde, dintre care 700 milioare de euro din fonduri europene”, a arătat Peptea.
Ea a completat că este important ca rețelele să poată transporta energia, inclusiv pe cea verde, introdusă în sistem de prosumatori. Peptea a spus că numărul prosumatorilor din rețeaua E.ON a crescut de la an la an, iar la sfârșitul anului, erau 5.500, iar la finalul acestui an se așteaptă la aproximativ 20.000.
Peptea a spus că se fac eforturi pentru ca rețelele de gaz să fie adaptate și pentru hidrogen, iar în acest sens se face un experiment de testare la Mediaș.
„Pentru partea de hidrogen avem deja un proiect-pilot în care încercăm, în un mediu controlat, să vedem ce provocări legate de siguranță, de calitate avem. Avem răspunderea a 3 milioane de clienți în spate. De aceea e foarte importantă pentru noi partea de siguranță. Avem la Mediaș, un centru de instruire unde avem condiții reale, rețele reale, în care vedem și, sperăm noi, că până la sfârșitul anului acesta să vedem exact ce înseamnă o combinație de 20% hidrogen cu gaz”, a spus ea. Riscurile țin în special de pierderele legate de calitatea conductelor. Însă, reprezentanta E.ON a subliniat că este foarte important ca hidrogenul folosit să fie verde.
Eficiența energetică
Agatha Peptea s-a referit și la educarea consumatorului și la eforturile pe care compania le face în acest sens. În plus, E.ON încurajează și schimbarea centralelor termice mai vechi de 10 ani cu unele noi, care consumă mai puțin. „Am făcut niște studii. Cam 28% din centralele din România sunt mai vechi de 10 ani, ceea ce înseamnă că, per total, gaz și energie electrică consumă cam 30% mai mult. Și asta, dacă ne uităm la ce înseamnă în bani poate să ne ducă până la vreo 1.000 de lei pe an. Înseamnă ceva în economia unei gospodării. Așa că și aici lucrăm noi pentru înlocuirea centralelor și avem produse pentru centrale”, a adăugat ea.
Citește și: Ambasadorul Suediei la București: Datele privind încălzirea globală sunt șocante, consumul trebuie redus