Studiu îngrijorător: Dunărea transportă anual 100 de tone de plastic pe teritoriul țării noastre

Dunărea transportă în fiecare an aproximativ 100 de tone de plastic pe teritoriul României. Datele au reieșit în urma unui studiu realizat pentru prima dată în țara noastră, în perioada 2022-2023, de către asociațiile Mai Mult Verde și Global Water Partnership România, în cadrul programului „Cu Apele Curate” susținut de Lidl România.

Conform rezultatelor studiului, sectorul românesc al fluviului Dunărea transportă în medie 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic în fiecare an. Cele mai mari cantități de plastic au fost identificate la stația de prelevare Moldova Veche, situată aproape de intrarea Dunării în România.

Acest amplu studiu s-a desfășurat pe o perioadă de cinci sezoane, între primăvara anului 2022 și primăvara anului 2023, și a acoperit trei secțiuni de pe traseul românesc al Dunării: Moldova Veche (la 23 de kilometri după intrarea în România), Gruia (în aval de Porțile de Fier II) și Isaccea (după vărsarea ultimului afluent – râul Prut, înainte de Delta Dunării).

Studiul a evidențiat că cele mai mari concentrații de microplastic au fost găsite la suprafața apei (până la 60 cm adâncime), dar și la adâncimi mai mari, sugerând că microplasticele sunt transportate pe aluviuni minerale, în flora și fauna apei, având astfel un impact semnificativ asupra ecosistemului acvatic.

Deși probele au fost prelevate în condițiile unui an secetos (2022), cu debite sub medie, rezultatele obținute sunt comparabile cu valorile obținute prin extrapolare la debitele medii multianuale. Se impune o monitorizare continuă, multianuală, cu un număr mai mare de măsurători pe principalele secțiuni dintre afluenți, pentru a identifica evoluția dinamică a prezenței particulelor de microplastic în apa Dunării, a surselor acestuia și a măsurilor de ameliorare,” spune Doru Mitrana, președintele Asociației Mai Mult Verde.

Rezultatele acestui demers științific oferă informații valoroase pentru agențiile guvernamentale și organizațiile non-guvernamentale care se ocupă de protejarea mediului înconjurător, evidențiind necesitatea unor eforturi constante pentru prevenirea și reducerea poluării cu microplastic.

Studiul a fost realizat cu sprijinul unor instituții precum Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, și a inclus analiza compoziției materialelor plastice recoltate, identificând polimeri precum polietilena și polipropilena în probele prelevate din Dunăre.

Rezultatele studiului indică necesitatea unor eforturi continue de monitorizare a prezenței plasticului în Dunăre și implementarea de măsuri pentru limitarea acestui tip de poluare, având în vedere consecințele grave pe care le poate avea asupra ecosistemului și sănătății umane.

Citește și: Statele dunărene monitorizează calitatea apelor fluviului Dunărea 

Braconajul sturionilor rămâne o problemă în Dunărea de jos. Analiza capturilor ilegale 

O mică „deltă” în Mehedinți. Peste 400 de hectare de luncă au fost reconectate

spot_img

Ultimele știri