Dunărea are mai mult plastic decât pește

Numărul deșeurilor din plastic îl depășește pe cel al larvelor de pește, în sectorul Dunării dintre Viena și Bratislava, potrivit estimărilor făcute de către cercetătorii de la Universitatea din Viena, în perioada 2010-2012.  Studiul, citat de Comisia Europeană, relevă, de asemenea, că aproximativ 4,2 tone de deșeuri din plastic sunt aduse, zilnic, de apele fluviului în largul Mării Negre.

Timp de 2 ani, cercetătorii au colectat, cu ajutorul setcilor, 951 de probe, atât în timpul zilei, cât și noaptea. În laborator, fiecare dintre cele 951 de probe a fost analizată, separându-se larvele de pești și de bucățile de plastic. La 1.000 de metri cubi de apă, pe sectorul Dunării dintre Viena și Bratislava, au fost identificate 317 particule de plastic și doar 257 larve de pește”, potrivit studiului citat de Comisia Europeană.

La nivel global, producția de plastic a crescut uimitor, de la 1,7 până la 280 de milioane de tone pe an, în ultimii 60 de ani. Deșeurile din plastic se acumulează în aproape toate habitatele și ecosistemele de pe glob, iar efectele negative asupra mediului și asupra viețuitoarelor sunt devastatoare, susțin autorii studiului.

Estimarea de 4,2 tone de plastic, care ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră, făcută de cercetătorii din Viena, ar putea fi însă cu mult sub nivelul real.

În primul rând, studiul nu a luat în calcul PET-urile sau alte fragmente care depășeau ca mărime găurile setcilor și, în al doilea rând, sursele de poluare se înmulțesc în aval, Austria și Germania fiind una dintre țările dunărene cu cele mai stricte prevederi în materie de control al poluării”, se mai arată în studiu.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri