Drona biodegradabilă care monitorizează ecosistemele sensibile

Cercetătorii s-au inspirat din tehnica militară pentru a crea o dronă biodegradabilă care poate observa ecosistemele sensibile fără să le afecteze. Aparatul se descompune la impact. 

 

drona

 

Drona a fost creată, de fapt crescută, de o echipă de 15 studenți americani, din miceliu fibros, un material care seamănă cu o rădăcină găsit în ciuperci. Substanța ușoară și sustenabilă este, apoi, învelită cu un strat de celuloză din bacterii, iar circuitele din dronă sunt printate folosind tuș cu nanoparticule de argint.

Aceste componente biodegradabile ajută drona să se descompună. Descompunerea are loc lent de-a lungul a câteva luni, dar cercetătorii lucrează ca drona să dispară în aproximativ patru zile. În orice caz, creatorii ei nu s-au gândit la aplicații militare pentru care ar fi necesară o viteză mai mare de descompunere, ci la mediu.

Astfel de drone ar urma să intre în zone sensibile de mediu, precum recifele de corali, pentru a monitoriza și a trimite date fără a afecta ecosistemul. Biodegradarea are ca scop protejarea mediului, iar cercetătorii se axează mai mult pe îmbunătățirea calității materialelor, decât pe viteza de descompunere.

Sursa: The Atlantic

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri