Studiu: peste jumătate dintre țările lumii folosesc cenzură sau violență pentru a reprima discursul public

Drepturile civile sunt încălcate în șase din zece țări, conform unui nou raport care atrage atenția asupra represiunii crescânde din jurul lumii. Doar 4% din populația lumii trăiește în state unde guvernele respectă libertatea de asociere, exprimare și dreptul la adunare pașnică.

Conform raportului realizat de Civicus Monitor, o alianță de grupuri ale societății civile, drepturile fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare și dreptul la adunare pașnică, sunt încălcate în 111 din 196 de țări.

Țările folosesc legi represive și tehnologii noi pentru a controla discursul public. În China, cenzura realizată prin utilizarea noilor tehnologii a atins niveluri fără precedent sub conducerea lui Xi Jinping, avertizează raportul.

Cenzura este raportată ca o problemă și în Cambodgia, Pakistan și unele țări europene și din centrul Asiei, unde intimidarea și hărțuirea activiștilor este raportată cu o frecvență îngrijorătoare.

În Europa, există 13 țări europene care restricționează drepturi civile, în special activitățile organizațiilor civile. Guvernele Ungariei și Poloniei au impus restricții legate de spațiul și timpul în care pot protesta societățile civile și au restricționat operațiunile organizațiilor care ofereau susținere refugiaților și imigranților. Alte țări, cum ar fi Franța, Italia, Spania și Marea Britanie, au redus spațiul pentru organizații care sunt critice față de stat și sectorul privat.

Deseori, țintele acestor restricții sunt mișcări sociale, grupuri de mediu sau grupuri care oferă suport refugiaților și imigranților.

Creșterea puterii partidelor de dreapta și extremă dreaptă în mai multe țări europene, inclusiv Austria și Germania, are un impact negativ asupra drepturilor civile, liderii politici fiind mai puțin toleranți la diversitatea opiniilor și libertatea de exprimare și uneori recurgând la campanii de discreditare a societății civile.

România este dată ca exemplu pentru utilizarea legislației ca justificare a imixtiunii statului în afacerile interne ale organizațiilor societății civile.

Sectorul privat are o influență negativă asupra societății civile. În Franța și Portugalia, companii private dau în judecată activiști prin acțiuni numite SLAPP (proces strategic împotriva participării publice).

Conform raportului, situația din Franța este îngrijorătoare. În octombrie 2017, guvernul francez a aprobat niște legi care oferă poliției drepturi extinse de arest, detenție și supraveghere. Aceste puteri au fost folosite împotriva activiștilor de mediu și a organizațiilor civice musulmane sau a celor care sprijină refugiații.

Atacurile împotriva jurnaliștilor sunt o problemă tot mai întâlnită în jurul lumii. În 35 din 54 de state din Europa și Asia Centrală, drepturile civile ale jurnaliștilor au fost încălcate prin campanii de hărțuire, detenție și alte metode.

Cathal Gilbert, cercetător la Civicus, a explicat pentru The Guardian că cel mai adesea, statele apelează la hărțuire și violență.

 „Măsuri extra-legale, cum ar fi atacarea jurnaliștilor sau violența față de protestatari, sunt mult mai comune. Aceste tactici sunt gândite în mod cinic pentru a crea o stare de frică și a îi descuraja pe ceilalți să vorbească deschis și să devină cetățeni activi.”

Conform raportului, femeile sunt cel mai vulnerabil grup, urmate de grupuri de muncă, grupuri LGBT și grupuri de mediu.

Per total, condițiile pentru grupurile societății civile s-au înrăutățit în nouă țări începând cu martie 2018 și s-a îmbunătățit în șapte alte țări.

spot_img

Ultimele știri