Drept la replică. Elis Pavaje: Probabilitatea de poluare a celorlalte proprietăți vicinale este redusă

Green Report a publicat vineri un material în care arăta imagini cu nori de praf care pătrund în curțile unor localnici din Vințu de Jos, Alba, praful provenind de la fabrica Elis Pavaje din apropiere. Potrivit unui document transmis redacției, compania susține că fabrica a fost modernizată la standarde europene, probabilitatea de poluare a celorlalte proprietăți vicinale fiind redusă.

Localnicii din Vințu de Jos, județul Alba, au trimis către Green Report mai multe filmări, fotografii și documente în care arată cum praful de la fabrica Elis Pavaje se așază în curțile lor, precum și demersurile pe care le-au făcut instituțiile abilitate privind această problemă. În plus, localnicii au susținut că au fost afectați de inundații după ce compania a pavat o suprafață de 2,5 hectare, iar apa n-a avut unde să se scurgă. Articolul poate fi citit aici.

La ora publicării materialului, reprezentanții companiei Elis Pavaje nu au răspuns la solicitarea Green Report de a prezenta o poziție față de sesizările localnicilor din Vințu de Jos. Au revenit însă mai târziu.

Redăm mai jos integral dreptul la replică:

La locația Vințu de Jos, jud. Alba nu există „fabrică de betoane” și nici stație de preparare a betoanelor. Activitatea desfășurată la acel punct de lucru este fabricarea elementelor prefabricate pentru construcții (pavele, borduri, etc.) și ca urmare nu este supusă prevederilor art.11, pct.42 din Ordinului 119/2014 – pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viață al populației.

Elis Pavaje a preluat fabrica de prefabricate din beton vibropresat deținută de Fruhwald în localitatea Vințu de Jos exact pe aceiași locație (fără modificări asupra amplasării construcțiilor). Fabrica a fost deținută inițial de către Konnex Prazision Tehnik SRL încă din anul 1998, apoi de către Fruhwald din anul 2006 exact pe aceiași locație, acestea desfășurând activități asemănătoare cu Elis Pavaje, dar fără ca această fabrică la momentul preluării de către noi să fi fost modernizată. În urma preluării fabricii de către Elis Pavaje aceasta a fost modernizată la standarde europene, iar probabilitatea de poluare a celorlalte proprietăți vicinale este redusă, activitatea desfășurându-se în condiții normale de legalitate și cu respectarea tuturor condițiilor impuse de autoritățile statului.

Referitor la afirmația „Oamenii se plâng că au fost afectați de inundații după ce compania a pavat o suprafață de 2,5 hectare, iar apa n-a avut unde să se scurgă” din conținutul articolului, vă informăm că apa pluvială provenită din precipitații atmosferice de pe platforma punctului de lucru Vințu de Jos, este colectată, evacuată și dirijată în rigolă de scurgere existență pe marginea drumului aflată pe domeniul public al statului, al cărui administrator poate fi CNAIR SA sau UAT Vințu de Jos. Mai exact, apa pluvială nu se scurge de pe proprietatea Elis Pavaje în mod direct pe alte proprietăți private. Potrivit art.15 alin.1 lit.j din Legea nr.241/2006 – privind serviciul de alimentare cu apă și canalizare, Autoritatea administrației publice locale (UAT) este obligată să încheie cu operatorul de servicii de canalizare care administrează sistemul de canalizare un contract pentru colectarea, canalizarea şi epurarea apelor pluviale de pe domeniul public şi privat al localității. Așadar, competența de a lua măsuri cu privire la colectarea, evacuarea și dirijarea apelor pluviale de pe domeniul public și privat al Comunei Vințu de Jos nu aparține de Elis Pavaje.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri