Cercetatorii americani au descoperit ca cei care experimenteaza o noua poveste de dragoste si cei implicati in relatii de lunga durata au aceleasi raspunsuri neurologice. Studiul infirma astfel teoria conform careia dragostea scade in intensitate de-a lungul anilor.
Cercetatorii i-au analizat mai intai pe cei implicati intr-o noua poveste de dragoste. Ei le-au aratat acestor persoane o imagine a partenerului, moment in care au aparut reactii in zonele creierului care produc dopamina. Aceste zone proceseaza senzatiile provocate de consumul de alcool si mancare. Subiectii studiului au vizualizat si imagini ale unor persoane asemanatoare cu partenerii lor, insa nu au mai existat reactii in zonele respective din creier.
Arthur Aron din cadrul Universitatii Stony Brook din New York si echipa sa au efectuat studiul pe 17 adulti cu relatii de lunga durata, intre 10 si 29 de ani. Acestia au declarat ca se iubesc la fel ca in prima zi.
Oamenii de stiinta au mai descoperit ca cei care traiesc o poveste de dragoste recenta au o activitate intensa in regiunile creierului responsabile cu tensiunea si obsesia. De cealalta parte, cuplurile "cu vechime" au o activitate mai mare in zonele referitoare la atasamentul in cuplu, relateaza Medicalexpress.com.
Studiul demonstreaza, potrivit echipei de cercetatori, ca sunt posibile relatiile de durata in care dragostea este intensa, si ca acesta este doar primul pas facut pentru intelegerea biologiei din spatele relatiilor si a iubirilor de durata.
Foto: fluture40.forumulmeu.ro