Dr. Liviu Gaita: "Romanul get-beget e cel care ucide animale. Copilul, daca le vede, invata ca e ceva normal"

In ultimele zile, in Romania au fost semnalate doua cazuri de violenta extrema asupra cainilor. Pe 29 ianuarie, in Fagaras a fost gasit un caine decapitat, iar ieri dimineata alti trei caini au fost gasiti omorati in sectorul 6 din Bucuresti. Dr. Liviu Gaita, seful clinicii Ortovet, vorbeste intr-un interviu acordat "Green Report" despre problema animalelor fara stapan, a agresivitatii reciproce dintre acestea si oameni si despre solutiile care ar putea reduce numarul animalelor de pe strazi.

GR: In ultimul timp auzim de cazuri foarte dese de violenta extrema fata de animale. Exista un profil al persoanelor care fac astfel de acte de cruzime?

LG: Nu exista un profil anume. Romanul get-beget este cel care ucide animale, din cele mai vechi timpuri si indiferent de varsta. De la bunica sau bunicul care omoara puii de pisici invata si copilul. Daca vede de doua-trei ori animale omorate, invata ca asa e normal.

Ce sta la baza acestui comportament violent?

Educatia, in toate formele ei. Fie ca este vorba de educatia in familie sau cea din Biserica, unde esti invatat ca numai omul are suflet si poate sa omoare cate animale vrea. Si mai este vorba despre exemplele pe care le primim. Sa nu uitam ca la conducerea tarii avem un om care s-a lansat in campania politica anuntand ca el nu va steriliza cainii, ci ii va extermina pe toti. Romania este tara condusa de cel care a macelarit caini in loc sa gaseasca solutii.

Cat de des se intampla sa va confruntati cu asemenea cazuri la clinica Ortovet? Este o situatie neobisnuita cea cu care ne confruntam acum?

Nu este nimic neobisnuit. Romanii omoara sau maltrateaza animalele mereu. Saptamana trecuta am operat un caine impuscat, o pisica cu coada smulsa si nenumarate alte animale abandonate de oameni “cu suflet”, care refuza sa isi sterilizeze catelele si pisicile, dar prefera sa arunce puii pe camp o data la sase luni. Degeaba te duci la biserica in fiecare duminica. Daca omori un animal, tot criminal te numesti.

Ce solutii avem pentru a evita astfel de situatii? Exista multe animale fara stapan in tara, dar si multe organizatii care incearca sa le protejeze. Ce context ar trebui sa existe astfel incat eforturile lor sa aiba succes?

Solutia este cea promovata de ONG-uri inca din 1997, cand au fost umilti. Sunt oameni care si-au sacrificat tot timpul, nervii si resursele financiare pentru a incerca sa schimbe ceva. Dar statul este cel care cheltuie banii publici fara sa faca nimic, aruncand caini in adaposturi in care sunt omorati sau lasati sa se omoare intre ei.

Politicul ar trebui sa isi asume raspunderea ca o solutie de azi pe maine, cum este eutanasia, nu functioneaza. Ar trebui sa existe un plan de indentificare si sterilizare. De asemenea, ar trebui sa existe o taxa pe care sa o plateasca crescatorii de animale care le inmultesc si apoi le vand. Cineva care face bani din a le inmulti este normal sa plateasca, pentru ca merge impotriva interesului general, acela de a steriliza animalele si a scadea numarul celor abandonate. Ste necesara pastrarea in teritoriu a cainilor neagresivi sterilizati si licentierea tuturor femelelor nesterilizate.

Credeti ca recentele acte de violenta au legatura cu cazul femeii care a murit dupa ce a fost muscata de caini?

Este posibil. Dar cele mai mari acte de barbarie le face autoritatea publica. Nu intra nimeni in adaposturi sa vada cum sunt batuti cainii cu bate si sunt omorati in devalmasie, pe bani publici. Ar trebui penalizati serios cei din presa care spun neadevaruri pentru a face stirile mai atractive. La Ortovet avem statistici care arata ca numarul de cazuri de muscaturi de caine este mai mare in strainatate fata de Romania si este vorba in principal de caini cu stapan, nu comunitari.

Cititi si: Maidanezii, pacientii saraci ai clinicilor veterinare

"Orfelinatele" on-line pentru animale, intretinute de voluntari si donatori

Carmen Albisteanu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri