Doua noi situri naturale in Patrimoniul Mondial al UNESCO

Zona muntoasa din centrul statului Sri Lanka si o zona marina protejata din Hawaii – singurul habitat pentru mai multe specii de plante si animale pe cale de disparitie – au fost incluse in lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Muntii din Sri Lanka au fost declarati de maxima importanta datorita padurilor virgine care adapostesc habitatul leopardului si a altor animale si plante rare.

Sit-ul marin hawaian, cunoscut sub numele Papahanaumokuakea, este habitatul focii calugar si a mai multor specii rare de pasari. Zona este intinsa pe o suprafata de peste 150.000 de kilometric patrati in Oceanul Pacific, iar ecosistemele sale de corali sunt dominate de pradatori mari, precum rechinul.

”Aceste ecosisteme au fost pierdute in cazul majoritatii insulelor, din cauza activitatilor umane”, a declarat ieri Tim Badman, consilier de top in Uniunea Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Organizatia functioneaza ca grup de consiliere pentru Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO si face recomandari pe baza cercetarilor realizate in zonele propuse.

Comitetul UNESCO s-a reunit la finele acestei saptamani in capital Braziliei, Brasilia, pentru a complete si revizui lista Patrimonului Mondial. Vineri, organizatia a inclus Florida Everglades pe lista sit-urilor de importanta mondiala amenintate, din cauza poluarii si a secetei care afecteaza regiunea.
 

Livia Cimpoeru

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri