Temperatura medie de anul trecut in Tibet a fost a doua cea mai rece din ultimii 37 de ani, ceea ce scade impactul incalzirii globale, sustin oamenii de stiinta, citati de agentia de presa Xinhua.
4,7 grade Celsius a fost media temperaturilor de anul trecut, a doua cea mai rece dupa recordul de 4,9 inregistrat in 2006, potrivit Biroului Meteorologic al Tibetului.
Incepand cu anul 2000, iernile calde au fost mai frecvente in regiune, cinci dintre cele mai calde ierni din ultimii 35 de ani avand loc dupa 2000, a declarat Zhang Hezhen, un inginer al Biroului Meteorologic.
Regiunea Tibet a fost tot timpul privita ca un barometru pentru clima mondiala. Un studiu al Biroului Meteorologic arata ca temperatura in Tibet a crescut cu 0.3 grade Celsius la fiecare 10 ani sau sau de 10 ori mai repede decat media nationala in China care este de 0,4 grade Celsius pe secol.
Unii cercetatori si-au exprimat deja ingrijorarea fata de impactul incalzirii globale. „Climatul mai cald a cauzat deja mai multe dezastre meteorologice ca niciodata in Tibet. Probleme precum subtierea ghetarilor, uscarea pamanturilor umede si extinderea desertului ameninta tot mai mult ecosistemul regiunii”, a declarat Song Shanyun, un reprezentant al Biroului Meteorolorgic din Tibet.
Song a amintit numai doua dezastre care s-au intamplat in 2000 si care au cauzat pierderi de 195 milioane de dolari. In aprilie, o bucata de zapada dezmortita a provocat o aluncare de teren impresionanta si rara in sud-estul Tibetului. Peste 300 de milioane de metri cubi de de pietris au cazut de la o inaltime de peste 100 de metri, blocand 4.000 de persoane si un rau. In acelasi an, in august, o inundatie din Xigaze care se intampla o data pe secol a afectat peste 60.000 de oameni si a inundat mii de hectare de teren agricol.