Asociația Clubul de Ciclism Oleacă de Bicicliști colectează biciclete de la persoanele care nu le mai utilizează, le recondiționează și le oferă mai departe persoanelor cu posibilități reduse.
„Dacă ai o bicicletă funcțională ce nu o mai utilizezi, dacă ai o bicicletă funcțională ce nu se mai potrivește stilului tău, dacă ai o bicicletă funcțională de o mărime nepotrivită copilului tău, contactează-ne. Venim la tine, o aducem la atelier, o revitalizăm și îi dăm o nouă viață dăruind-o din partea ta unui viitor biciclist ce nu își permite o astfel de achiziție”, este mesajul celor de Asociația Clubul de Ciclism Oleacă de Bicicliști.
Reprezentanții ONG-ului au transmis că primesc donații și de piese, cum ar fi jante, ghidoane, pipe, care vor fi folosite pentru recondiționarea bicicletelor.
Asociația își propune promovarea bicicletei ca mijloc de recreere și de transport ecologic, creșterea numărului de utilizatori ai bicicletei, dar și sprijinirea creării și realizarea elementelor de infrastructură necesare utilizării bicicletei în județul Bacău.
3 iunie, Ziua Mondială a Bicicletei
Ziua Mondială a Bicicletei este sărbătorită, începând cu 2018, pe 3 iunie. Decizia a fost luată pe 12 aprilie, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare din New York.
Prin Rezoluţie – care a fost adoptată prin consens de 193 de state membre ale ONU – sunt invitate toate statele membre ale ONU şi părţile interesate să celebreze şi să promoveze conştientizarea unei Zile Mondiale a Bicicletei. Declaraţia încurajează statele membre să acorde o atenţie deosebită bicicletei în strategiile de dezvoltare şi să includă bicicleta în politicile şi programele internaţionale, regionale, naţionale şi subnaţionale.
Alianţa Mondială a Ciclismului şi Federaţia Europeană a Cicliştilor (ECF) au salutat rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cele două organizaţii făcând lobby pentru o Zi Mondială a Bicicletei, încă din 2016.
Secretarul General al WCA şi ECF, Bernhard Ensink, a declarat, cu acest prilej, că bicicleta reprezintă „o sursă de beneficii sociale, economice şi de mediu – şi aduce oamenii împreună”. El a precizat că Rezoluţia ONU este o recunoaştere a contribuţiei mersului pe bicicletă la obiectivele de dezvoltare durabilă.