Doina Pană:”Radarul pădurii” deranjează multe persoane

deforestationMinistrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, spune că agenții economici credeau că se va ajunge la concluzia că sistemul de urmărire a materialului lemnos nu va fi implementat și au cerut termene de prelungire, dar că „radarul” merge foarte bine și softul e mai bun decât spera.

Am avut o întâlnire un pic mai grea cu reprezentanții agenților economici, am finalizat prin a ne face înțeleși că, de fapt, tot ce au bănuit că e rău nu e rău, ci e bine. Ei au crezut așa: se pilotează, se ajunge la concluzia că nu se poate și se renunță. Şi acum au constat, cu o lună înainte, deși aveau 120 de zile la dispoziție, de când am ieșit cu HG, că se poate, se va implementa și cereau termene de prelungire, eventual până la 1 ianuarie 2015. Bineînțeles că nu am fost de acord cu acest lucru, va intra în vigoare în 8 octombrie. În plus, am modificat și ordinul de ministru, pentru că nu vreau ca în 8 octombrie să fie nimeni pus în fața smartphone-ului și să nu știe, chipurile, ce are de făcut cu el”, a declarat Doina Pană, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, citată de Mediafax.

Ministrul a adăugat că Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) ”merge foarte bine”. Doina Pană a menționat că „există foarte multe persoane deranjate” de noul sistem, dar că acesta „nu dăunează deloc persoanelor fizice”.

Există foarte multe persoane deranjate, că nu e simplu să renunți la obiceiuri proaste care ți-au adus foarte mulți bani, mă refer la cei care au făcut tăieri ilegale. S-a declanșat o adevărată campanie că dăunează inclusiv persoanelor fizice. Nu dăunează deloc. Pentru acei trei metri cubi de lemn pentru foc sau chiar nu pentru lemn de foc, dacă e dreptul omului, din pădurea lui, dacă îi transportă cu un atelaj, deci nu cu un mijloc auto, poate să nu folosească SUMAL-ul. Dacă transportă cu mijloc auto, că mi-au cerut ca până la 3 meri cubi să-i las cu ARO, dar nu, pentru că am ajuns la concluzia că s-a fraudat foarte mult și cu acest mijloc de transport, atunci va trebui să folosească SUMAL, dar nu omul, ca persoană fizică, ci reprezentantul silvic sau al firmei care vinde lemnul respectiv”, a mai spus Doina Pană.

Ea a precizat că intenționează ca, până intră în vigoare „radarul pădurii”, să fie și Codul Silvic votat.

Sunt doi piloni care se completează. Ca termen, depinde cât de greu vor înțelege comisiile, dar eu intenționez ca până în 8 octombrie, când intră în vigoare «radarul pădurii», să iasă și Codul Silvic, dar nu pot garanta cum va vota Parlamentul. Deci, cam până în 2 octombrie, că atunci se intră în activități de campanie”, a spus ministrul.

Guvernul a adoptat, în 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri