Doi meșteri au transformat țevi ruginite într-o instalație ecologică de iluminat public

Doi meșteri au luat țevi și robineți vechi și le-au folosit ca să construiască un prototip de iluminat public cu panouri solare și o plantă solară care poate fi udată folosind apa de ploaie colectată de instalație. Gentlemen Works, creatorii prototipului numit BioPipe, au câștigat o finanțare în cadrul unui concurs de proiecte care schimbă orașul, organizat în cadrul celei de-a zecea ediții a evenimentului-manifest Street Delivery

BioPipe

BioPipe e un prototip de iluminat public construit din țevi vechi. E o instalație concept, care integrează natura cu obiectele din jurul nostru: o plantă cățărătoare se împletește cu țevile vechi și crează o imagine care te duce cu gândul la lupta dintre sălbăticie și urban.

Planta cățărătoare are nevoie de apă. Așa că instalația are și un sistem de colectare a apei și un robinet, pentru irigarea acesteia. „Periodic trebuie să interacționezi cu ea, să dai drumul la lumină sau la apă. Este un obiect care te cheamă și pe care nu poți să-l ignori”, spune Radu Bucur, unul dintre cei doi meșteri.

Instalația poate fi plasată atât în interior cât și în exterior. Pentru folosirea afară, în spații publice, a fost gândită astfel încât să funcționeze pe bază de energie regenerabilă, cu ajutorul panourilor solare. „BioPipe creează în jurul său un spațiu decorativ – o plantă multicoloră, ce-și croiește drum printr-o țesătură de țevi, unele curățate iar altele păstrând amprenta degradării. Ea te atrage prin vizual – acea împletire de verde-crud cu metalul este ca un fel de luptă care te atrage și pe care vrei să o privești mai de aproape. Vrei să vezi cine va răzbate – verdele sau rugina, sălbaticul sau urbanul?””, explică Radu.

BioPipe

Radu și Liviu, cei doi meșteri care se află în spatele Gentlemen Works, se ocupă cu construirea de lămpi. Ei au creat BioPipe cu ajutorul deșeurilor rămase în urma lucrărilor de renovare. Instalațiile de apă și căldură din apartamente, case sau clădiri vechi capătă astfel o viață nouă ca soluții de iluminat neconvenționale și invită la recucerirea spațiului urban de către plante. Cei doi folosesc țevi ruginite recuperate de prin șantiere, târguri de vechituri sau case părăsite. Iar aceste resturi, rezultate de pe urma proceselor de renovare, sunt de fapt obiecte care poartă în ele o parte din istoria acelui loc.

„Vorbim de istorie acolo unde avem obiecte personale integrate în instalații personalizate, de cele mai multe ori făcute la cerere sau chiar împreună cu solicitantul. Ar fi foarte frumos ca, odată renovat un loc, acesta să conțină și o construcție din elemente care să amintească de istoria acelui loc. Noi am creat până acum lămpi care conțin de la renumitul delcou de Dacie până la trunchiuri de copaci, doage sau ceasuri, unele cu vechime de peste 100 de ani”, spune Radu.

1479394_10153474988707074_7631538265706950176_n

BioPipe

Un prototip BioPipe care a ajuns anul acesta și la Street Delivery, de pildă, conține câteva resturi de materiale recuperate din case țărănești din nordul țării.

Anul acesta, Gentlemen Works s-a înscris la Street Delivery X, o ediție specială în cadrul căruia organizatorii au organizat un concurs de proiecte care schimbă orașul și mediul înconjurător. Din sute de aplicații, juriul a ales 10 proiecte care au primit, fiecare, câte un premiu de 1.000 de euro. Printre proiectele câștigătoare s-a numărat și instalația BioPipe.

„Finanțarea primită la Street Delivery este un suport extrem de important în diversificarea obiectelor de iluminat și mobilier pe care le construim. Căutăm în continuare un spațiu potrivit pentru un atelier full time, lucru care ne-ar eficientiza foarte mult munca și mai cumpărăm scule care să luzcrăm mai repede, mai bine și mai ales mai frumos”, au spus cei doi.

Radu și Liviu s-au bucurat să vadă o reacție pozitivă din partea publicului care a intrat în contact cu lampa. BioPipe reprezintă un proiect ușor multiplicabil astfel încât, în orice moment, dacă cineva vrea să refacă acest proiect, aceștia s-ar bucura să contribuie cu cunoștințele și experiența acumulată de ei până acum. Cei doi plănuiesc să organizeze și niște ateliere pe teme de reciclare creativă.

BioPipe

BioPipe

Liviu Brândușa și Radu Bucur spun că sunt doi meșteri comunicatori. Ce își doresc ei e ca prin acest proiect să transmită următorul mesaj:  e bine să reciclăm, să reutilizăm, să valorificăm ceea ce, în general, lumea aruncă; să facem din obiecte sau materiale degradate ceva util, interesant, atractiv și cu personalitate. Printre cele mai dragi materiale le sunt fierul și lemnul, cu cât mai vechi, cu atât mai bine.

Proiectul ăsta a început așa: era ziua de naștere a unui prieten comun, iar cei doi s-au gândit să-i ofere drept cadou o lampă creată chiar de ei, din țevi și câteva obiecte integrate (un ceas cu mecanism la vedere și un memory stick). Pentru ca tuturor le-a plăcut invenția lor, s-au gândit să continue și să facă instalații și mai complexe, în construcția cărora le place să folosească obiecte personale care să capete un rost în întregul ansamblu.

Proiectele lor sunt, în general, comenzi personalizate. Dar, din când în când, își mai fac timp să lucreze și la obiecte concept. Următorul proiect pe care îl vor finaliza se numește Ethnopunk și integrează elemente tradiționale, un fus și un fuior de lână, într-un trunchi de copac feliat.

Sursă foto: Facebook.com / Gentlemen Works

 

Mai citește și:

Street Delivery X aduce în lumina reflectoarelor proiecte care schimbă orașul

VTree, copacul solar, ales ca „The Big Idea” în cadrul Street Delivery X

 

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri