Alimentatia chimica si efectele sale asupra sanatatii, acesta este subiectul documentarului francez Copiii nostri ne vor acuza al regizorului Jean-Paul Jaud care a iesit pe marile ecrane pe 5 noiembrie. Filmul se axeaza pe initiativa curajoasa a municipalitatii Barjac din departamentul Gard de a pune la dispozitia elevilor numai hrana biologica, pentru a-i proteja pe acestia de efectele secundare ale pesticidelor din produsele alimentare.
Potrivit documentarului, in fiecare an in Franta mor 100.000 de copii de boli legate de mediu si din cele 70% din cancere care au legatura cu mediul, 30% se datoreaza poluarii si 40% au cauze alimentare. Rata cancerelor la copiii francezi creste in fiecare an cu 1.1%.
Filmul incepe cu o scena care are loc la sediul Unesco din Paris, in cadrul unui colocviu al personalitatilor mondiale din domeniul medicinei, semnatari ai Apelului de la Paris. Mesajul de debut este in favoarea elaborarii unui plan de actiune inainte ca generatiile viitoare sa ne acuze de indiferenta privind proliferarea unei alimentatii nesanatoase si cu efecte negative pe termen lung.
Interventiile din film sunt marturii pe aceasta tema venind din partea copiilor, parintilor, profesorilor, ingrijitorilor, ziaristilor, agricultorilor, oamenilor politici si a cercetatorilor.
Documentarul lui Jean-Paul Jaud este al doilea film cu o tema specifica mediului, dupa cel al lui Jacques Yves Cousteau din 1956, Lumea Tacerii, castigator al premiului Palme d’Or la Cannes.