Cum arată albirea coralilor

Un regizor american a filmat mai mult de 650 de ore sub apă pentru ca publicul să aibă o imagine mai puțin abstractă asupra fenomenului de albire a coralilor.

coralilor
foto: printscreen youtube Chasing Coral | Official Trailer [HD] | Netflix
Chasing Coral (n.r. Goana după Corali) este documentarul în care recifele de corali au fost studiate, filmate și fotografiate pentru a prezenta cum sunt afectați aceștia de creșterea temperaturii apelor. Realizarea filmului a durat trei ani și jumătate și acesta se concentrează pe albirea Marii Bariere de Corali din 2016. Provocarea pentru echipa care a produs filmul a fost realizarea aceluiași cadru, pentru a putea fi creat apoi efectul de time-lapse și pentru a putea fi văzute schimbările în timp real. 

Jeff Orlowski, regizorul acestui film, nu este la primul documentar de acest gen. În 2012, el a mai realizat un film, Chasing Ice (n.r. Goana după gheață), care documentează topirea ghețarilor prin tehnica fotografică time-lapse.

Specialiștii spun că schimbările climatice sunt un factor principal care declanșează fenomenul de albire a coralilor, prin creșterea temperaturii apelor. Soluția este, susțin ei, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În ultimul an, Marea Barieră de Corali din Australia a pierdut aproape o treime din corali. Potrivit cercetărilor, circa 29% din corali au murit în 2016. Ceea ce înseamnă o creștere cu 22% față de cifra estimată la jumătatea anului 2016. Fenomenul de degradare a coralilor este cauzat de creștere a temperaturii oceanelor, determinată la rândul său de încălzirea globală.

Documentarul va avea premiera pe Netflix în 14 iulie.

Citește și: Studiu: crema pentru plajă omoară coralii

spot_img

Ultimele știri