Eco-Civica: “Rosia Montana ar putea fi transformata intr-o noua Hiroshima”

Zilnic, la Rosia Montana, ar putea fi folosite 20 de tone de dinamita, iar, in 17 ani, cat este prevazuta exploatarea,  cantitatea va depasi 120.000 de tone, impactul exploziilor, in timp, fiind de 8 ori mai puternic decat echivalentul in intensitate al exploziei  de la Hiroshima, a declarat, pentru Green Report, Niculae Radulescu-Dobrogea, presedintele Eco-Civica.

Astazi, in Parlament, voi incerca sa conving, din nou, guvernantii care sunt pericolele la care ne expunem, daca va incepe exploatarea la Rosia Montana. RMGC ar putea folosi zilnic 20 de tone de dinamita pentru exploatarile miniere de la Rosia Montana, ceea ce inseamna o cantitate totala, de 124.100 tone, folosita in 17 ani. In aceste conditii, impactul exploziilor provocate prin dinamitare, la mina de la Rosia Montana, ar putea  fi, in timp, de 8 ori mai mare decat echivalentul intensitatii exploziei de la Hiroshima”, a explicat Niculae Radulescu-Dobrogea.

Aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea tineri, s-au strans duminica in Piata Universitatii pentru a protesta fata de decizia guvernului de a aviza proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana.
Protestatarii au ocupat carosabilul din fata Teatrului National, dupa care au pornit in mars spre Guvern, iar in jurul orei 22.00 s-au intors, in Piata Universitatii.

In eventualitatea realizarii proiectului, Rosia Montana ar deveni cea mai mare mina de aur din Europa, cu o productie totala, estimata la circa 300 de tone de aur si o cantitate semnificativa de argint si alte metale.

Exploatarea, prevazuta sa dureze 17 ani, se va face in urma saparii a patru cariere si a unui iaz pentru depozitarea deseurilor, intinse pe suprafata a doua sate (Rosia Montana si Corna). Aceasta se va solda cu distrugerea a patru munti, adapostind importante galerii si vestigii din perioada romana, desfiintarea mai multor biserici si cimitire, stramutarea unei mari parti din populatie si stergerea urmelor unei comunitati milenare, dintre cele mai vechi atestate documentar in Romania”, potrivit studentilor si cercetatorilor romani din strainatate.

spot_img

Ultimele știri