În baza datelor furnizate de către autoritățile locale din cele 103 municipii participante în cadrul unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, Terra Mileniul III și Liga Habitat rezultă că la nivel național, pe eșantionul prezentat, în România, pentru anul 2014, ponderea deșeurilor colectate separat este de 3,25%. Studiu deseuri municipale.
Potrivit datelor prezentate, ponderea cea mai mare o au deșeurile de sticlă, urmate fiind de hârtie și apoi de plastic.
Această medie la nivel este îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât ponderea stabilită prin lege pentru reciclare este de 55%, iar cea de recuperare este de 60%.
Potrivit informațiilor furnizate de cele 103 municipii un clasament cu cele mai bune ponderi de colectarea separată cuprinde municipii precum Roman (75%), Târgu Mureș (34%) sau Câmpia Turzii (19%).
Potrivit datelor Eurostat pentru anul 2013, deși românii generează cea mai mică cantitate de deșeruri din UE, 254 kg pe an, rata de reciclare este printre cele mai mici (5%), a doua după Letonia (3%). Pe lângă depozitarea la gropile de gunoi (82%) și reciclare, 11% din deșeurile generate au fost compostate, iar restul de 2% au fost incinerate.