Doar 30% din cele mai mari 250 de companii au obiective clare de reducere a emisiilor

Un nou raport realizat de Thomson Reuters avertizează că numai 30% dintre cele mai mari 250 de companii listate la burse au stabilit obiective clare de reducere a încălzirii globale, în ciuda faptului că acest grup de firme eliberează în atmosferă o treime din toate emisiile de carbon. 

Doar 30% din cele mai mari 250 de companii au obiective clare de reducere a emisiilor

Potrivit raportului, în ultimii trei ani, emisiile provenite de la aceste companii s-au stabilizat când, în mod firesc, ar fi trebuit să scadă cu aproximativ 3% pe an pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris.

Fără o reducerea continuă a emisiilor din partea acestui grup de companii, atenuarea efectivă a riscurilor pe termen lung ale schimbărilor climatice nu este posibilă”, avertizează raportul, citat de edie.net.

Companiile petroliere ar putea pierde trilioane de dolari dacă țintele Acordului de la Paris vor fi îndeplinite

În mod deloc surprinzător, companiile multinaționale din sectorul petrol și gaze, cum ar fi Gazprom și Exxon Mobil, se situează în fruntea listei celor mai mari emitenții de CO2 la nivel de companie. Raportul constată că firmele concurente, care au pus în aplicare politici pentru reducerea amprentei de carbon nu au suferit în ceea ce privește profitul sau forța de muncă. Ca exemplu, gigantul de petrol și gaze Total a decis să renunțe la producția și comercializarea cărbunelui și a lansat un program, de cinci ani, de echipare a celor 5.000 de benzinării pe care le deține la nivel mondial cu panouri fotovoltaice.

VIDEO Propunerile de reducere obligatorie a gazelor cu efect de seră conform acordului de la Paris, adoptate de PE

Raportul Thomson Reuters vine cu mai puțin de o săptămână înainte ca delegații din aproape 200 de state să se întâlnească la Bonn pentru a discuta normele detaliate de aplicare pentru Acordul de la Paris. Se așteaptă ca discuțiile să se axeze pe modalitățile de a consolida pactul istoric după retragerea planificată din SUA.

Marți, 31 octombrie, un raport al ONU a avertizat că există un decalaj ”inacceptabil” între angajamentele naționale și reducerile de emisii necesare pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris. Se pare că majoritatea țărilor G20 se află în urmă cu angajamentele naționale privind decarbonizarea.

Raport: Cea mai înaltă concentrație de CO2 din atmosferă din ultimii 800.000 de ani

Chiar și cu implementarea completă a Acordului Climatic, o creștere a temperaturii de cel puțin 3 grade Celsius până în 2100 este foarte probabilă, se arată în raportul ONU. Acest raport a venit în aceeași săptămână cu cifrele Organizației Mondiale de Meteorologie care a arătat că nivelurile de CO2 din atmosferă au înregistrat anul trecut cea mai înaltă concentrație din ultimii 800.000 de ani.

spot_img

Ultimele știri