Datele preliminarea ale programul pilot Rabla Plus, care susține achiziția de mașini electrice și hibride, arată că românii sunt încă reticenți la achiziționarea unui automobil electric, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.
Programul este încă în derulare. Pot să vă spun că pe partea de mașini electrice și hibride nu am detectat al populație un interes foarte mare, și într-un fel este și explicabil. Nu există, încă, o buna infrastructură bună de alimentare, apoi prețul de achiziție încă este destul de ridicat, în ciuda faptului că noi am dat o subvenție foarte generoasă (6.000 de euro pentru un autovehicul electric – n.r.). În schimb pe partea de personae juridice avem în jur de 150 de dosare în lucru”, a declarat Cristiana Pașca Palmer.
Aceasta a adugat că bugetul programului trebuie să fie angajat până la finalul anului și speră ca cei care vor prelua guvernarea să continue programul în forma actuală sau una îmbunătățită.
Sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro
Prin programul Rabla Plus românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea Administrația Fondului de Mediu de două tipuri de eco-tichete:
– un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid;
– un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile noi 100% electrice.
În situația în care un cetățean deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei cât și eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.